Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Трима братя са сред пострадалите при катастрофата с диво прасе в Бургаско

Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

5,6% ръст в сделките с имоти през 2015 година

Над 230 300 сделки с имоти са сключени през 2015 г. в цялата страна, което представлява годишен ръст 5,6%, според статистиката на Агенцията по вписванията.
Данните обхващат всички имоти – жилища, офиси, промишлени сгради, земи.

Според статистиката на агенцията само през последното тримесечие на изминалата година са осъществени близо 68 600 сделки с имоти. Това е с над 10 на сто повече спрямо предходните 3 месеца и с 5,3% повече спрямо същия период на 2014 г.

Висока активност е отчетена и на ипотечния пазар, като през последното тримесечие на годината са вписани общо 12 175 законни и договорни ипотеки. В сравнение със същия период на 2014 г. това е ръст близо 23%. За цялата 2015 г. броят на ипотеките в страната надхвърля 49 700, което е с близо 32% повече на годишна база.

Въпреки спада на руските инвестиции у нас имотният пазар по морето отчита ръст на сключените сделки. Той обаче се дължи основно на двата най-големи черноморски града.

Във Варна броят на сделките с жилищни имоти през последните три месеца на 2015 г. е скочил с 4,5% до 2900. Като цяло покупките на домове в морската столица са нараснали през изминалата година с 2%, достигайки 10 555. При ипотеките е регистриран 15% ръст за тримесечието и 7% за годината. За цялата 2015-а броят на ипотеките е 3225, което е с над 20% повече спрямо 2014 г.

В Бургас през последното тримесечие на годината са вписани близо 2000 сделки. Това е с 11 на сто повече спрямо третото тримесечие на годината и с 14,4% повече на годишна база. За цялата 2015 г. сделките в града са близо 6700, което е със 7,5% повече спрямо 2014 г. През последните три месеца на годината в Бургас са отпуснати малко над 500 ипотеки, което е ръст близо 25% спрямо третото тримесечие и 25,2% на годишна база. За цялата година ипотеките в града са над 1700, което е с 36% повече спрямо 2014 г.

С 3615 повече продажби в София

24 379 продажби на имоти в София през изминалата година отчита Агенцията по вписванията. Това представява ръст от 17%, или с 3615 броя повече сделки на годишна база. От бранша обясниха, че средната цена на купените апартаменти в София за периода октомври-декември е 75 280 евро. В същото време стойността на квадратен метър се е повишила с 6% до 815 евро на квадрат при 764 евро за същия период на 2014 г. На тримесечна база ръстът в цените е 2,6%, или с 21 евро повече.

„Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в купуване на жилища и „на зелено”, обясни ситуацията в столицата Полина Стойкова, изп. директор на „Бългериън Пропъртис”. По думите й през 2016 г. се очаква ръст на цените на имотите в столицата средно със 7%.

Имотите в света струват общо 217 трлн. долара

Паричната оценка на всички имоти в глобален план съставлява около 60% от активите на света.

Цената на всички завършени офиси и жилищни сгради, земеделски и горски имоти в света е достигнала 217 трлн. долара към края на 2015 г. според доклад на международната консултантската компания Savills. Според анализа само жилищата по света се оценяват на 162 трлн. долара.

За сравнение паричната оценка на всички имоти в глобален план съставлява около 60% от активите на света, или 2,7% от световния брутен вътрешен продукт. В световен мащаб стойността на недвижимите имоти надвишава с близо 1/3 по размер всички търгувани акции и секюритизирани дългови инструменти.

„Общата стойност на цялото добито злато достига около 6 трлн. долара и бледнее в сравнение с общата стойност на завършените имоти“, допълват от консултантската компания.

Експертите от Savills посочват още, че през изминалите няколко години най-сериозно влияние върху цените на имотите по света са оказали ниските лихвени проценти.

560 000 за 40 кв. метра средна цена в Хонконг

За шеста поред година жилищата в Хонконг са най-скъпите в света, показа проучване на консултантската компания Demographia.
Класацията е направена на база данни за съотношението „доход-цени на имоти“ в 87 региона по света.

Според анализа средната цена за покупка на къща или апартамент в Хонконг е 19 пъти по-висока от средния годишен доход на домакинство преди облагане с данъци. Това поставя града на първо място по трудна достъпност на имотите. За сравнение през 2014-а средната цена е била 17 пъти по-висока.

В момента апартамент с площ 40 квадрата в покрайнините на града струва средно 4,34 милиона хонконгски долара, което е 560 00 щатски долара, или около 14 000 долара кв.м.

Според експертите обаче инвестиционните нагласи в Хонконг се влошават и до края на годината цените на имотите може да се понижат с до 15%.
На второ място в класацията попада Сидни, следван от Ванкувър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.