КЕВР: Битовите потребители не са длъжни да сменят доставчика на ток

Няма норма, която да налага битовите потребители незабавно да излязат на свободния пазар на ток, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след заседанието на комисията.

Те ще имат право на избор да излязат на пазара, но не са задължени да го сторят“, каза Иванов.
Той посочи, че представители на КЕВР са провели среща с представители на чешкия регулатор. „Фактически ни беше казано, че целият този процес в Чехия е продължил близо 6 години. Като в първите три години почти никой от битовите потребители не е пожелал да излезе на свободния пазар“, добави Иван Иванов. „Ако решат да си сменят доставчика, тогава минават, иначе си остават в режима, в който са си“, каза още той. Иванов поясни, че очаква не по-късно от април стандартизираните товарови профили, създадени от ЕРП-тата да бъдат приложени към потребителите.

„Стандартизираните товарови профили бяха представени в предвидения срок, който беше до края на месец януари от трите електроразпределителни дружества. От тяхна страна се предлагат 9 профила от EVN, 8 от ЧЕЗ и 7 от „Енергопро“,каза Иван Иванов. Той отбеляза, че те не подлежат на решение от страна на КЕВР. „Ние нямаме такива правомощия. Това, което комисията трябва да направи, е в рамките на месец февруари да проведе работна среща, на която да изслуша всички аргументи, които са ръководили трите дружества за създаването на стандартизираните товарови профили“, обясни Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес