Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Варна домакинства за втори път състезание по медиация за ученици

Архитекти на война за $1,2 млрд. в Токио

През 2020 година Токио ще е домакин на летните олимпийски игри и както подобава, сърце на събитията ще е стадионът. С амбицията да се сдобие с нещо незабравимо и оригинално организационният комитет обяви конкурс за проект, който днес е прераснал в същинска война – за милиарди и плагиатство. На колоси в архитектурата, един от които е Заха Хадид – британката родена в Ирак, която през 2004 г. стана първата жена носител на “Притцкер”, наградата смятана за Нобела на архитектурата. Скандалът около стадиона гръмна през лятото на 2015-а, а днес е на път да се превърне в сага, в която противник на Хадид е японският архитект Кенго Кума.
През 2012 година Хадид спечели конкурса за проекта, а творението й бе подложено на яростни критики, особено на местно ниво. Общественото мнение се настрои негативно, а смелостта в говоренето стигна до откровени обиди, като стадионът на Хадид дори бе оприличен на грозен бял слон, който ще разрушава стила на Токио. Въпреки това в Япония останаха решени да реализират проекта, но през 2015 г. се оказа, че до финалната си фаза той ще се оскъпи до $2,2 млрд., което е огромен разход само за едно съоръжение и надвишава с 1 милиард долара предвидения от държавата бюджет за стадиона. Затова през лятото на миналата година правителството обяви нов конкурс и покани Заха да участва в него, но със значително по-евтин проект. Тя отказа и остана мълчалива публика. А през декември правителството обяви, че стадион ще има и той ще се построи по проекта победител – този на Кенго Кума. Неговото предложение ще струва 730 милиона долара и наглед е далече по-семпло от това, с което Хадид първоначално спечели. Както се очакваше, британката предприе контраатака и обвини Кума в плагиатство. Особено като се има предвид, че още преди месеци тя обяви, че единствената причина да я отстранят е тази, че в Япония не искат да приемат, че чужд архитект може да спечели, защото е по-добър от местните.
На пръв поглед двата проекта нямат нищо общо, но според Заха и други експерти във вътрешната част на стадиона има известни прилики. Кума дори даде специална пресконференция, за да се защити, макар според мнозина тя да е била грешен ход. Той не отрече, че има елементи, които биха могли да бъдат сметнати за приличащи си, но обяви, че това е заради строгите изисквания, заложени в конкурса, особено що се отнася до капацитета на стадиона от 80 000 души.
Хадид вече е пратила писмо до японския Съвет по спорта, в което настоява да й се плати за вече свършената работа и иска обяснения по дизайна на проекта на Кума. В противен случай плаши със започването на съдебна процедура. На фона на ескалиращия скандал от правителството в Токио съобщиха, че стадионът ще бъде напълно построен през ноември 2019 година, два месеца по-рано от първоначално предвиденото. Това щяло да даде възможност за провеждането на тестови състезания. Кога обаче ще почне строежът и по кой проект, изобщо не е ясно, като се има предвид, че се оформя сериозна и скандална битка, нещо твърде необичайно за Япония.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.