Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Агенцията по заетостта плаща за инфаркт след незаконно уволнение

Бивш директор на “Бюрото по труда” в Попово осъди Агенцията по заетостта за причинени вреди в резултат на незаконно уволнение, довело и до инфаркт.

Делото по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди се гледа в Административния съд в Търговище. Той постанови Агенцията да плати на бившия си служител Д.Д., общо 7 195 лв.

Той бил уволнен от длъжността директор на основание получаване на възможно най-ниска оценка при атестиране. Това станало през декември 2010г. Според запознати ставало дума за уволнение при смяна на властта. Заповедта била обжалвана и отменена като незаконосъобразна. През юли 2012г. Д.Д. бил възстановен на длъжност, а после се пенсионирал.

Заради уволнението мъжът получил остър сърдечен инфаркт. Бил принуден да спазва определен режим на хранене, да приема много лекарства и да търпи сериозни ограничения заедно с причинения стрес и притеснения от несправедливото наказание, пише в иска. Закупените лекарства, заради инфаркта, били на стойност 1066 лв. и те се претендират като имуществена вреда.

Вещото лице по делото поддържа заключението, че стресът от уволнението се явява пусков механизъм и с вероятност от 85% е причина за настъпилия инфаркт.

Съдът също прие, че е налице причинно-следствена връзка между уволнението и преживения от Д.Д. остър инфаркт. От заключенията по съдебномедицинската и икономическата експертизи е установено, че ищецът е провел лечение с медикаменти и реално е заплатил посочената сума.

Той претендира и 10 000 лв. неимуществени вреди, от които съдът призна 5000 лв. Те са заради „влошеното здравословното състояние, засягането на честта и достойнството, с причиняване на негативни емоции и психологически проблеми, свързани с професионалната репутация” на Д.Д.

Агенцията по заетостта е осъдена да плати и 1 129 лв. разноски по делото.

То е гледано веднъж и върнато за ново разглеждане от Върховния административен съд. Решението отново подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.