На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Агенцията по заетостта плаща за инфаркт след незаконно уволнение

Бивш директор на „Бюрото по труда“ в Попово осъди Агенцията по заетостта за причинени вреди в резултат на незаконно уволнение, довело и до инфаркт.

Делото по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди се гледа в Административния съд в Търговище. Той постанови Агенцията да плати на бившия си служител Д.Д., общо 7 195 лв.

Той бил уволнен от длъжността директор на основание получаване на възможно най-ниска оценка при атестиране. Това станало през декември 2010г. Според запознати ставало дума за уволнение при смяна на властта. Заповедта била обжалвана и отменена като незаконосъобразна. През юли 2012г. Д.Д. бил възстановен на длъжност, а после се пенсионирал.

Заради уволнението мъжът получил остър сърдечен инфаркт. Бил принуден да спазва определен режим на хранене, да приема много лекарства и да търпи сериозни ограничения заедно с причинения стрес и притеснения от несправедливото наказание, пише в иска. Закупените лекарства, заради инфаркта, били на стойност 1066 лв. и те се претендират като имуществена вреда.

Вещото лице по делото поддържа заключението, че стресът от уволнението се явява пусков механизъм и с вероятност от 85% е причина за настъпилия инфаркт.

Съдът също прие, че е налице причинно-следствена връзка между уволнението и преживения от Д.Д. остър инфаркт. От заключенията по съдебномедицинската и икономическата експертизи е установено, че ищецът е провел лечение с медикаменти и реално е заплатил посочената сума.

Той претендира и 10 000 лв. неимуществени вреди, от които съдът призна 5000 лв. Те са заради „влошеното здравословното състояние, засягането на честта и достойнството, с причиняване на негативни емоции и психологически проблеми, свързани с професионалната репутация” на Д.Д.

Агенцията по заетостта е осъдена да плати и 1 129 лв. разноски по делото.

То е гледано веднъж и върнато за ново разглеждане от Върховния административен съд. Решението отново подлежи на обжалване пред ВАС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.