Гледат мярката за неотклонение на екскмета на Стрелча в болницата в Пазарджик

По разпореждане на Районен съд-Панагюрище делото за искането за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража" на бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев ще се гледа в петък от 14.15 часа в отделението по неврология на МБАЛ "Пазарджик", където той е настанен, съобщаваха в четвъртък от Апелативна прокуратура–Пловдив.

Заседанието на съда ще се проведе в бившата Окръжна болница по разпореждане на съдията-докладчик по делото Диана Стателова. Искането за промяна на мярката за неотклонение на Иван Евстатиев в по-лека бе внесено в Районна прокуратура-Пазарджик от адвокат Ташкена Колчева.

Тя е получила пълномощно да защитава екскмета на Стрелча и Пазарджик от сина му Борис Евстатиев и брат му Динчо Евстатиев вместо досегашните му двама адвокати Петър Горчев и Стоян Парпулов, чиито правомощия са отнети. Това е станало, след като Иван Евстатиев получи исхемичен мозъчен инсулт в лявата хемисфера в Пазарджишкия затвор и на 29 януари бе преместен от ареста в болницата.

Държавен обвинител по делото ще е Пламен Пантев от Пазарджишката районна прокуратура, тъй като двамата районни прокурори от Панагюрище са направили самоотвод.

Адвокат Ташкена Колчева призова и съдията докладчик по делото Диана Стателова да си направи също самоотвод. Мотивът е, че магистърката от Стрелча имала близки и приятелски отношения със семейството на 16-годишното момиче, заради което Евстатиев е обвинен в изнасилване.

Искането на защитата на екскмета е мярката му да бъде променена в парична гаранция с оглед на влошеното му здравословно състояние. Делото в МБАЛ-Пазарджик ще бъде при закрити врати, както бе гледано в Панагюрище и Пловдив, но въпреки това десетки жители на Стрелча се организират за пътуване до областния град, за да декларират за пореден път своята позиция с искане за справедлив процес срещу бившия си кмет изнасилвач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право