Лекувайте грипа навреме и правилно, за да не се стига до тежки усложнения

Как да помогнете на организма да се пребори с вирусната инфекция, съветва магистър-фармацевт Антон Вълев, управител на Педиатрична аптека Ерудита и председател на Националната аптечна камара.

Неправилното лечение, боледуването на крак често водят до вторична бактериална инфекция, може да се стигне до пневмония, да удари сърцето, бъбреците, очите, обяснява магистър-фармацевтът Антон Вълев. Вместо да изпадаме в паника обаче, по-добре е да проявим малко здрав разум: да се образоваме как точно да действаме още в първите часове на инфекцията. Разковничето към здравето е да мислим за болестта не като за враг, а като възможност за постигане на по-висока устойчивост на организма.

Какви са ползите от… грипа?

Звучи нелогично, но се оказва, че вирусните инфекции всъщност ни вършат услуга, като изчистват тялото от потенциално опасни клетки. В човешкия организъм постоянно се случват мутации. Работата на имунната система е да изнамира мутиралите клетки и да ги елиминира с различни способи. Тоест, при здрав човек част от неговите клетки са нездрави, но това не е проблем, защото със задачата се е заела работещата му имунна система. Навлизането на вирус отключва природен механизъм на прочистване на клетките-мутанти. Вирусът не атакува наред, а избирателно тези, които са с намалена клетъчна защита и са по-податливи. Клетките-мутанти в организма обаче са едновременно непознати за имунната система и интересни за вируса.

„При преболедуване, имунната система унищожава клетките, които са били инфектирани. Немалка част от тези клетки са били клетки-мутанти. В дългосрочен план, тези мутирали клетки могат да стартират неопластични процеси (ракови образувания) и др. Така че, да, всяко заразяване застрашава организма, но едновременно с това, след преодоляването му, той става много по-устойчив. Затова ние, като медицински специалисти (за разлика от родителите), много се радваме, когато едно дете ходи на детска градина, среща се с различни вируси и боледува. Така се изгражда една квалифицирана, умна и опитна имунна система. Всеки, който се пази прекомерно много и стои в стерилна обстановка, няма как да развие достатъчно имунокомпетентност и това не е добре”, разказва магистър-фармацевтът.

Как да се лекуваме правилно, така че да не се стига до усложнения?

Още в самото начало, ако не е възможно да се стигне до лекар, пациентът е добре да отиде в аптеката и да разкаже за проблема си на фармацевта, за да получи квалифицирана помощ. У нас пациентите неправилно започват разговора с „дайте ми лекарство Х“, което си назначават сами според това какво им е харесало от рекламите, категоричен е Вълев. Вирусната инфекция обикновено преминава в порядъка на 3 до 7 дни. Важно е още в началото на заболяването да се започне с противовирусната терапия. Не забравяйте, че антибиотиците не действат в този момент! Колкото по-рано вземем мерки, толкова по-бързо ще се справим с проблема, тъй като имунната система в началото е все още силна.

Какво можем да направим още при първи симптоми на грип? „Вероятно лекарят ще ви предпише противовирусен препарат, но без рецепта фармацевтът в аптеката може веднага да ви даде хомеопатични препарати като например Инфлуцид, който е ефективен в първоначалната фаза и подходящ за всички възрасти и състояния. Инфлуцид има действие както върху виремията – първоначалният момент на размножаване и разпространение на вируса, така и в елемента на мощния имунен отговор, който трябва да даде имунната система, защото отключва медиатора интерлевкин. В остро състояние Инфлуцид се приема по 1 таблетка на всеки час при възрастни (до 12 табл. дневно) и през 2 ч. за деца (до 8 табл. дневно). След подобряване на състоянието е важно да се продължи с поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно).

В тази фаза на болестта могат да се прилагат и Шуслерови соли - №3 железен фосфат за овладяване на възпалителния процес. Ако в началото е характерна една много интензивна, водниста хрема, може да се добави и сол №8 натриев хлорид. Ако има главоболие, помага сол №7 магнезиев фосфат. Друга важна сол е №9 натриев фосфат, която възстановява алкално-киселинното равновесие в организма. Киселините подхранват възпалението, срещу което се борим. Не бързайте да пиете комплексни препарати за симптомите на грип, например такива с парацетамол. Уви, те не лекуват грипа, а само потискат симптома. Понижават температурата, намаляват главоболието, болният решава, че вече е добре, но всъщност чувството е лъжовно”, съветва фармацевтът.

Лечението изисква и поведенческа промяна

Тъй като целият организъм в момента е ангажиран в много жестока битка – дайте му покой. За болния е най-добре да лежи и да спи, защото това дава възможност всички останали функции в организма да бъдат ограничени до минимум и да остане основната – борбата с вирусния нашественик.

Много е важно също така да не караме болния непременно да яде. Добре е да се хапват по-воднисти топли храни, от типа на супа, бульон. Захранват енергийно и в същото време не ангажират храносмилателната система с тежка работа. Не бива да се пие или консумира нищо, което се превръща в киселини. Въглехидратните храни, както и мазнините, много бързо се превръщат в киселини, а „киселина“ е другото име на възпалението!

Пийте повече билков чай – липовият цвят например е изключително подходящ. Има температуропонижаващо действие и освен това е мощен диуретик. Не забравяйте, че чаят не трябва да е горещ – изгорената лигавица на гърлото няма имунологични функции. В началото на вирусната инфекция болният трябва да приема много течности и да уринира интензивно, защото по този начин прочиства токсичните вещества, които се образуват в следствие на войната между разразстващия се вирус и имунната защита. Идеята е максимално да дренираме организма, което ще си проличи по изсветляването на цвета на урината.

Инхалациите с физиологичен разтвор също много помагат. Подобрява се имунологичната функция на лигавицата на горните и долните дихателни пътища и освен това чисто механично отмиваме вируса и не му даваме възможност да проникне, съветва Вълев.

Не сваляйте температурата – пречите на организма да се справи! Тя е защитен механизъм, а рязкото й покачване означава, че имунната система е засякла вируса и трябва изключително бързо да започне производство на антитела. Учените са установили, че покачването на температурата с 1 градус ускорява биохимичните реакции на организма с около 1 милион пъти. Високата температура ни прави отпаднали, без настроение, сънливи. Болният трябва да легне в леглото под топла завивка и да си почива, а не да ходи на работа, да се опитва да гледа телевизия или др. Да се завие хубаво, за да се изпоти, както казват бабите. Изпотяването представлява мощна детоксикация на организма. Чрез потта се отделят огромна част от токсините, които иначе кръвоносната система не може да отдели и да стигнат до бъбреците и да се изхвърлят с урината, обобщава магистър-фармацевтът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве