Ад в кухнята

Корифеи се самоубиват заради чест и стрес

Герои от риалитита на Гордън Рамзи сложиха край на живота си в САЩ

Топ готвачът Беноа Виолие (44 г.) сложи край на живота си на 31 януари, 3 дни след като даде последното си интервю, в което каза, че се надява успехът му да продължи. Мотивите на талантливия шеф, обявяван за №1 в множество класации в последните години, ще останат загадка, не както при друг гурме спец - Бернар Лоазо, който се самоуби през 2003-та, или тези на двама участници в риалити формати на шеф Гордън Рамзи в САЩ. Според познавачи светът на талантливите готвачи е жесток, безкомпромисен, зависим от оценката на експерти, раздаващи награди, и не всеки издържа стреса.

На пръв поглед не личи Виолие да е имал проблеми - ресторантът му L’Hotel de Ville в швейцарския град Крисие е с 3 звезди “Мишлен” - най-високото признание, и е добре финансово, а само преди 2 месеца бе обявен за №1 в света от френската класация La Liste. Семейният му живот също изглежда нормален - съпругата му Брижит и 12-годишният му син Ромен помагат в управлението на заведението. А то е посещавано и от доскорошния испански крал Хуан Карлос, от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, от звездата Шарън Стоун.

Но вместо да присъства в Париж на представянето на гида на “Мишлен” за 2016-а във Франция, той се простреля фатално с ловната си пушка. Много е вероятно обаче да се окаже, че за Беноа е било трудно да се справи с мотивацията си за работа, особено след смъртта на двама истински поклонници на таланта му - баща му Фернан и ментора му Филип Роша. Първият умира през април миналата година, а вторият през юли. Роша е този, при когото Виолие работи от 1996-а в L’Hotel de Ville, преди сам да поеме ресторанта през 2012 г.

Брижит реши да отвори заведението два дни след смъртта на мъжа си, за да не разочарова клиентите, които имат резервации от около 5 месеца. А в края на годината ще се разбере дали се е справила с нелеката задача да запази класата и 3-те звезди - при поредното им раздаване. Приживе Беноа казваше, че за него звездите не са важни, макар да даваха допълнителен блясък на славата му.

Заради загубата на звезда през февруари 2003-та се самоуби друга легенда - Бернар Лоазо. Той бе на 52 и бе вълшебникът в ресторанта си La Cote d’Or в Солие във френската област Бургундия. Бе и един от образите, вдъхновили създателите на филма “Рататуи”. След години на непрекъснат възход в началото на 2003-та ресторантът на Лоазо бе подложен на критики не само в специализирани медии, но и във в “Фигаро”. И изглежда Бернар не понесе хулите. Днес вдовицата му Доминик и трите им деца Беранжер, Бастиан и Бланш продължават делото и вече имат 5 ресторанта, носещи отпечатъка на Лоазо.

Мелачката на кухнята явно е мощна, а комбинирана с риалити шоу, става смъртоносна. През септември 2010 г. от мост в река Хъдсън в Ню Йорк се хвърли 39-годишният Джо Черниля. Бащата на три деца ръководеше италианския си ресторант “Кампаниа” в Ню Джърси успешно от гледна точка на броя на клиенти, но имаше дългове за около $80 000. През 2010-а Джо опита да оживи бизнеса си с участие в “Кошмари в кухнята” на Гордън Рамзи. Той обаче го подложи на безжалостна критика в ефир, заявявайки, че храната е безвкусна, порциите големи, персоналът невъзпитан, запита го защо се е захванал с нещо, от което не разбира, и му каза, че бизнесът му става само за плуване по течението на Хъдсън. И Джо скочи.

През 2007-а 41-годишната Рейчъл Браун, собственичка на ресторант в Далас, се застреля месеци след като отпадна от втория сезон на “Адска кухня”, пак на Рамзи. Тя не понесе факта, че не спечели и не оглави ресторант “Тера роса” в Лас Вегас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме