Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Боговете на виното слязоха в село Илинденци, Пиринско чества Трифон Зарезан

В Пиринско не остана селище, където да не се празнува Трифон Зарезан. Всички общини се бяха постарали да превърнат зарязването в атрактивен ритуал за привличането на повече туристи и гости, но засега най- уникално си остава честването в село Илинденци, община Струмяни.

По традиция от върховете на Пирин планина слязоха древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки. Боговете изпълниха езическия ритуал Розалии в метността Масовец, който е съхранен по тези земи отпреди 4 хиляди години.

В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с керацуда.

„Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти”, казват ценителите на божественото питие.

Край Илинденци са най-големите масиви с този сорт. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи.

„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен”, споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

Ритуали по зарязването направиха и в Благоевград и в Мелник. И там боговете на виното благословиха реколтата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.