Боговете на виното слязоха в село Илинденци, Пиринско чества Трифон Зарезан

В Пиринско не остана селище, където да не се празнува Трифон Зарезан. Всички общини се бяха постарали да превърнат зарязването в атрактивен ритуал за привличането на повече туристи и гости, но засега най- уникално си остава честването в село Илинденци, община Струмяни.

По традиция от върховете на Пирин планина слязоха древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки. Боговете изпълниха езическия ритуал Розалии в метността Масовец, който е съхранен по тези земи отпреди 4 хиляди години.

В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с керацуда.

„Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти", казват ценителите на божественото питие.

Край Илинденци са най-големите масиви с този сорт. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи.

„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен”, споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

Ритуали по зарязването направиха и в Благоевград и в Мелник. И там боговете на виното благословиха реколтата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл