Ако зодиите бяха препинателни знаци

Eнергийни напитки или кафе? Масираната реклама дава повод за основателна тревога

На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа (СНИМКИ и ВИДЕО) Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Жена ремонтира и шофира първата кола

Автомобилът навърши 130 години

Жалко за човека, тази налудничава идея ще го съсипе и разори”, шушукат съседите на Карл Бенц, когато през лятото на 1886 г. той извежда жена си Берта на разходка по улиците на Манхайм по случай нейния рожден ден с един тропащ и димящ моторизиран файтон. Въпросната “налудничава идея” на германския изобретател дава на човечеството най-масовото средство за придвижване. Инженер Бенц влиза в историята като бащата на автомобила, който тези дни навърши 130 години. За рождена дата се приема 29 януари 1886 година – денят, когато компанията “Бенц & ко” получава патент № 37 435 за моторизираната си триколка с едноцилиндров двигател с мощност 0,9 конски сили. Тази преустроена каляска е регистрирана в патентното ведомство в Берлин като “превозно средство с газов двигател” и документът се смята за “свидетелството за раждане” на първия автомобил.

По онова време обаче целокупното население гледа с ужас на “налудничавата идея” на механик Бенц да замени конете в каруцата с шумното и миризливо изобретение, което нарича двигател. Един от собствените му синове възкликва: “По-добре да си стоя вкъщи, отколкото да се придвижвам с тази смърдяща кутия.” Децата на конструктора и съпругата му Берта играят съществена роля при създаването и популяризирането на автомобила, понеже той получава забрана да излиза по улиците и да плаши народа с техническото си чудо. Затова на седалката се настанява фрау Бенц, която смело продава бижутата си, за да финансира “налудничавата идея” на своя изправен пред разорение мъж. Преданата дама е шофьорът в първото дълго автомобилно пътуване по 106-километровата отсечка от Манхайм до Пфорцхайм, където отива тайно от съпруга си да навести своята майка и да популяризира изобретението. Придружават я синовете Ойген и Рихард. Те слизат и бутат по стръмните участъци немощното си превозно средство. Пътешествието започва и завършва по тъмно, като минава през различни перипетии, в които женската практичност на находчивата Берта дава допълнителен тласък за развитието на автомобила. Аптеката в попътното градче Вислох се превръща в първата бензиностанция, тъй като оттам шофьорката купува средството за почистване лигроин, с което пълни пресъхналия резервоар. Обущарница и ковачница стават първите автосервизи. Там по идея на Берта обущарят облицова с кожа изтърканите спирачни накладки, а ковачът опъва разтегнатата верига. Когато се запушил един от маркучите за подаване на гориво, дамата сама го прочистила с фибата си, а с ластика от жартиера изолирала оголен проводник. Накрая фрау Бенц информирала съпруга си с телеграма, че е пристигнала. И после лично му казала какво да промени, за да се движи изобретението му по-добре.

Хроника

От паромобила до автомобила

1771 г.

Французинът Никола-Жозеф Кюно монтира парен котел на тежка дървена каруца за превоз на бойни оръдия. Краткото съществуване на това иновативно транспортно средство, може би първия камион в света, завършва с челен сблъсък в стена при спускане заради липса на ефективни спирачки – първата автокатастрофа в човешката история.

1803 г.

Британският инженер Ричард Тревитик създава първия локомотив с парен двигател.

1830 г.

Във Великобритания се разпространяват превозни средства с парен двигател, които тогава масово се наричат локомотиви.

1863 г.

На дървена каруца са монтирани газов двигател и кормило – това се смята за първото превозно средство с мотор с вътрешно горене.

1870 г.

Конструкторът Зигфрид Маркус създава самоходка с двутактов двигател, а по-късно и с четиритактов.

1876 г.

Изобретателят Николаус Ото патентова четиритактовия двигател, който е наречен на негово име – отомотор.

1879 г.

Карл Бенц разработва едноцилиндров бензинов двутактов двигател.

1883 г.

Основана е фирмата Benz & Co от Карл Бенц. Неговите съвременници и конкуренти Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах изработват мотор, който работи с бензин и газ.

1885 г.

Карл Бенц тества за първи път моторизираната си триколка по улиците на Манхайм.

1886 г.

Карл Бенц получава патент за превозно средство с газов двигател с водно охлаждане. В същата година американският предприемач Уилям Дюрант купува фабрика за каляски и учредява компания, от която през 1908 г. произлиза световният гигант General Motors.

1897 г.

Германският инженер Рудолф Дизел създава първия дизелов двигател. През същата година в Берлин се организира първото международно автомобилно изложение, в което участват осем производители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.