Съюзът за стопанска инициатива: Данъците няма да направят народа по-здрав

„Няма как с данъци да направиш народа по-здрав.“ Така новият шеф на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Мирослав Найденов коментира идеята на здравния министър Петър Москов за въвеждане на данък „вредни храни“. Той посочи, че тази цел може да бъде постигната с реформа на здравната система.

„По-добре да се правят стандарти за храни, изискващи качество, отколкото да се натоварват дребните производители с данъци. Ако се обложи дребният бизнес, фирмите биха започнали да правят компромис с качеството“, посочи Найденов. По-отношение на блокадата на гръцките фермери на Кулата Найденов коментира, че ССИ е готов с алтернативно решение.

„Възможно е още днес да се създаде логистичен център в Министерството на транспорта и всички автомобили, които чакат вече трета седмица на Кулата, да бъдат пренасочени по алтернативни маршрути. По оценка на експертите това ще бъдат допълнителни около 1000 км, които ще струват около 350 евро на тир. Средствата първоначално ще трябва да се поемат от правителството, след което правителството ще претендира тази сума пред ЕК от т. нар. фондове за форсмажор. За около 10 дни сумата би била в размер на около 3,5 млн. евро“, изчисли Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика