Каналджии измамили бежанците, открити премръзнали в Странджа

Жертва на измама от каналджии се бежанците от Ирак, които бяха открити премръзнали в Странджа вчера . Момиче и жена от групата починаха от студа, а останалите 17 души, сред които и деца, бяха приети в бургаска болница, като опасност за живота им няма.

Пред Нова телевизия за ужаса на пътуването от Ирак към Европа разказва 36-годшината Раджу, която има три деца. Тя е била сред спасените от нашите граничари.

Обяснява, че е тръгнала към нашата граница с две от рожбите си, а умрялото момиче е нейна племенница.

„Каналджията ни каза да минем през реката. Каза, че отсреща планините са в България. Газихме в студената вода, валеше и дъжд. На втория ден вече нямахме храна, нито вода. Бяхме измръзнали и изтощени”, разказва Реджау Мохамед пред електронната медия, но не показва лицето си.

Обяснява че каналджиите им взели по 3000 долара на човек. Хората от групата имали запаси само за ден. По думите ѝ по време на прехода двама души от групата са изчезнали някъде в планината и никой не знае къде са.

„Когато отидохме при войниците, те ни казаха да се връщаме, бутаха ни, но аз им казах, че не мога да се върна. Вече валеше сняг и нямахме обувки”, обяснява Реджау Мохамед.

Тя разказва, че децата ѝ били прибрани в граничната кола на топло, но 15-годишната ѝ племенница вече била много зле.

„Повръщаше, очите ѝ започнаха да се обръщат нагоре и припадна. Казах на войниците: „Моля ви, измръзнала е, стоплете я”. Но вече беше късно. Тя умря“, продължава разказа си жената. Надява се да стигне по-бързо в Германия и оттам в Съединените щати. В двете държави има роднини, които ще ѝ помогнат да изгради живота си отново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини