Москов: Осигурени са ваксини за 2016 г., както и пропуснатите за 2014 и 2015 г.

Имунизационният календар за 2016 г. е готов, осигурени са и пропуснатите ваксини за 2014 и 2015 г. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов днес, по време на националната информационна кампания за ваксините. Тя ще информира родители за ползите и за евентуалните рискове от ваксинирането на децата им.

Успех при събирането на мотиви за предстоящия вот на недоверие в здравеопазването иронично пожела Москов на опозицията. „Имам пълно спокойствие при престоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен. Всяко едно нещо, което вършим следва програмата на управление и има ясен отчет”, каза той.

По думите му България не е единствената държава, която е търсила ваксини от неевропейски източници. „Когато нашата делегация беше на посещение в Турция, за да търсим договорка за френската ваксина, която се пакетира в Турция, в същия този ден там бяга делегациите на Испания и Хърватия, на които същата молба беше отказана”, коментира здравният министър

„Няма никакъв проблем от гледна точка на начина, по който сме осигурили имунизационния календар на българите", успокои здравният министър и подчерта, че кризата със задължителните имунизационни календари е европейска, а не само българска. Като доказателство за думите си той изтъкна посочените от Европейската комисия тежки рискове пред повечето европейски държави по отношение на снабдяването с ваксини, както и факта, че в много страни се стигна до промяна на имунизационните календари.

„България бе принудена през 2014-та година също да промени календара си и да отмени имунизацията с четиривалентна ваксина на 6-годишните деца", припомни министър Москов. Според него обаче – „на фона на една общоевропейска криза, ние стоим добре от гледна точка на задължителния имунизационен календар". "Правим това, което е нужно", увери здравният министър и отново успокои: "Няма никакъв проблем относно ваксините".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве