13-годишно момче от Столипиново с 25 взломни кражби за 6 месеца

13-годишно ромче от квартал Столипиново "претендира" за нов градски рекордьор в Пловдив с извършените 25 взломни кражби за 6 месеца през втората половина на 2015 г., стана ясно от отчета на комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към Община Пловдив.

През миналата година са разкрити и отчетени 136 такива прояви, извършени от 140 деца и юноши, което е съответно със 17 и 13 по-малко в сравнение с 2014 г. 70% от противообществените деяния са кражби, а следващите места в черната класация се заемат от грабежи, умишлени телесни повреди, кражби на коли и хулигантство, ако броят на малолетните и непълнолетни лица с повече от едно провинение е 26. Драстично се е увеличил и броят на пострадалите от различни престъпления техни връстници - общо 156, като 59 от тях са станали жертви на кражби, 19 - на грабежи, 15 - на блудства, 14 - на умишлени телесни повреди, а трима - на изнасилвания.

Другите по-фрапиращи случаи с участие на непълнолетни в Пловдив са покупко-продажба на наркотици, както и заплаха на турски от малолетен, че училището се бъде взривено от негови приятели. Изгонен от спортното училище заради опит за саморазправа с треньор тийнейджър бил изключен и от школото, в което бил преместен, след като вдигнал стол срещу учителка и я заплашил, че ще й счупи краката с него. Спор между двама непълнолетни фенове на "Локомотив" и "Ботев" завършил със събличането, запалването на дрехите на единия от тях. За капак той бил пребит от бой от свои връстници от противниковата агитка на "Локо" за това, че се "пребоядисал" и сменил доскорошния си любим черно-бял клуб с този на "врага" в жълто-черно. "Семейството, училището, улицата и интернет са факторите, които най-много влияят върху поведението на малолетните и непълнолетните", коментира зам.-кметът на Пловдив за сигурността и обществения ред Георги Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право