Защо реформаторите работят без договор

Преди Коледа за реформаторите бяха настанали тревожни времена. Вместо на входа им да потропа белобрадият старец, те по-скоро очакваха да ги настигне бялата смърт. Да им свалят радиаторите и да спрат асансьора.

Част от тях решиха, че все пак са слушкали през годината и изпратиха ново писмо до Дядо Коледа – да подпишат нов договор с домоуправителя. Заклеха се да го направят бързо и той да влезе в сила още в началото на годината. Иначе щели да напуснат общежитието.

Оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов и напускането на ДСБ от коалицията принудиха останалите реформатори да си измислят основателни причини, за да останат в управлението. Така всеки от тях по ресорите си реши да запише черно на бяло какво иска да се случи в сектора му.

Последната дата за подписване на споразумението беше 25 януари. Не стана. Последните дни нещата са се закучили по две теми, по които има разминаване. От РБ настояват за вдигане на прага за регистрация по ДДС, а ГЕРБ не са навити. Няма консенсус и по предложението за промени в Изборния кодекс, с които да се намали или запази прагът на преференциите. Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева вече коментира, че по много от нещата е постигнат консенсус, но някои точки по меморандума се пишели много по-бавно. По първоначално обявените намерения документът ще съдържа най-ключовите задачи пред правителството, чието изпълнение трябва да стане в срок до 6 месеца.

Експертът по съставянето на коалиционното споразумение и съгледвач на неговото изпълнение е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В края на миналата година тя беше, с извинение, единодушна, че ново коалиционно споразумение най-вероятно ще има, но лично тя не вижда причина въобще от преподписване на такова. „Ние нямаме нужда или основание да искаме преподписване на това споразумение.

Нека всяка една от партиите да го подпише поотделно, за да ги оставим да си решат сами бъдещите проблеми. Защото така в един неясен общ политически субект ние имаме доста въпросителни. Между другото това е тема, която поставих, още след първата ми среща при консултациите за правителството и се надявам това да се изчисти. Но ние имаме яснота как продължаваме оттук нататък. Надявам се колегите да се чувстват по-уверени“, обясни вицепремиерът Бъчварова. След назначаването на новия министър на правосъдието Екатерина Захариева тя не виждала основания и съмнения в това, че реформата в съдебната система, която стана повод за колизията, ще бъде доведена до край.

Около трескавото писане на този документ се родиха и доста парадокси. Една от точките в анекса е скоропостижно да се приеме Законът за разкриване на корупцията по високите етажи на властта, който е изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. В същото време Кунева договори с премиера Борисов този закон да влезе бързо за ново гласуване в парламента срещу нейното съгласие да поеме Министерството на образованието. Договорката беше официално обявена от правителствената информационно служба.

Представителят на земеделците в правителството и министър на отбраната Николай Ненчев е записал като условие да остане на работа да бъдат приети промените в Закона за отбраната, които позволяват на други армии от НАТО да участват в охраната на небето ни. Това условие на Ненчев обаче вече е изпълнено още преди да бъде подписан анексът. В края на миналата седмица промените в закона минаха и на второ четене.

Скандал за 200 млн. лв.

Част от депутатите от Реформаторския блок могат да снемат доверието си от военния министър Николай Ненчев, заяви лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. По думите му това се дължи на конфликт между Ненчев и зам.-военния министър Орхан Исмаилов, излъчен именно от НПСД.

Ненчев предложи на правителството да се обединят две дирекции в МО - „Инфраструктура на отбраната“ и „Отбранителна активизация“, като новото звено ще се ръководи от другия зам.-министър - Десислава Йосифова. По този начин от Орхан Исмаилов се отнема контролът върху модернизационни проекти за над 200 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи