По-малко от 24 часа до първата историческата среща между православието и католицизма след разкола преди десет века

Само ден остава до първата историческа среща между православието и католицизма след десет века прекъсване. Папа Франциск и Руският патриарх Кирил ще се срещнат в петък в Куба за пръв път след разкола между източното и западното течение в християнството през 1054 г.

Срещата ще бъде на летището в Хавана, където двамата ще подпишат съвместна декларация. Към мястото вече пътува патриарх Кирил. В продължение на две години представители на Руската православна църква и Светия престол във Ватикана са водили тайни преговори за срещата в Рим, Хавана и Москва.

Провеждането ѝ е насърчено и от руския президент Владимир Путин.

По-рано беше обявено, че Папата и Патриархът ще подпишат декларация за единството на двете християнски църкви по време на срещата. Патриарх Кирил ще остане в Куба до 14 февруари. Пътуването е част от първата му обиколка из страни от Латинска Америка, която ще продължи до 22 февруари. Освен Куба по време на обиколката той ще посети Бразилия, Чили и Парагвай, предаде БНТ.

Съгласието за предстоящата историческа среща между представителите на западното и източното християнство е постигнато през есента на 2015 година. Руската православна църква е настоявала новината да остане в тайна още няколко месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят