Разплитат убийство с таен свидетел и детектор на лъжата в Русе

Таен свидетел и детектор на лъжата трябва да разкрият истината около зверското убийство на битжутер в Русе. Окръжният съд поднови делото срещу Пламен Миланов /44 г./ и Николай Ламбаджиев /36 г./, за кървавата екзекуция на Явор Николов /41 г./ на 25 юни 2013 г.

М.г. окръжните магистрати осъдиха Пламен Миланов на доживотен затвор. Николай Ламбаджиев получи 20 г., но Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ измени присъдата му и постанови той също да остане до края на живота си зад решетките. Двамата трябваше да платят 50 000 лв. кръвнина на сестрата на убития.

Върховният касационен съд /ВКС/ отмени решението на ВТАС заради "съществение епроцесуални нарушения" и препрати казуса на апелативните магистрати във Варна. Те пък пиреха, че доказателствата по делото са обсъждани "едностранчиво и изопачено" и го върнаха пак в Русе.

Екзекуторите подмамват жервата си със сделка за сребърни бижута в гората край лесопарк Липник. Скандалът избухва, след като те разбират, че собственикът на магазин за сребърни изделия и антични предмети не им носи парите. Таксиметровият шофьор Пламен Миланов прострелва два пъти с газов пистолет Явор Николов, а после го доубива с чук. Преди да залеят трупа с бензин и да го запалят, мародерите вземат 300 лв. и 2 златни ланеца от издъхналия мъж.

Пламен Миланов е заловен по горещи следи. Николай Ламбаджиев забягва в Англия и се предава седмица по-късно пред посолството на България, когато разбира от сестра си, че полицията го издирва. Докато завърналият се беглец признава всичко на разпитите, съучастникът му отрича да е убил лихваря и още настоява, че е невинен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право