Диви свине унищожиха скривалище за кокаин в Италия, изяли част от дрогата Полицията разбрала, подслушвайки оплакващите се трафиканти

Общината в Сливен обучи 60 озеленители и 15 офис-секретари

Изготвят Национална карта на социалните услуги Според капацитетите, които се посочват в нея и по съответните целеви групи, ще зависи и какво финансиране ще получи всяка община

Зам.-министър Нанков: Ще има оставки за водната криза в Перник

Продадоха за 3,7 млн. евро сградата на посолството на Югославия в Бон

Тото от „Скандау“: Обичам сина си, но жена ми е на първо място

Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

Д-р Ангел Кунчев: Не вярвайте на слуховете за ваксините, минават през драконовски контрол

87% от родителите до 45 г. у нас смятат, че има полза от задължителните ваксини, които са в имунизационния календар на България. 6% са на обратното мнение, а останалите 7 на сто нямат еднозначна позиция.

Това показват резултатите от национално проучване, представено на старта на кампания на Министерството на здравеопазването за подобряване на информираността на българите за важността от имунизациите. Според друг въпрос в анкетата 84 на сто от майките и бащите са убедени в необходимостта от поставянето на ваксини на децата им, 9% не ги приемат за нужни, а 7% не могат да преценят. Открояват се разлики в критичните нагласи в групата по етнически признак, съобщават още от МЗ. Делът на хората, които не са убедени дали да се прилагат имунизации, е по-висок сред ромите и българите, а най-нисък – сред българските турци.

Имунизацията е най-натуралният и природосъобразният начин за предпазване от заболявания, заяви пред „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че във ваксините не се влагат нови или изкуствени агенти, а се използват или потиснати бактерии (макар и рядко, тъй като съществуват 1-2 такива ваксини), или части от бактерии и вируси (т.нар. антигени), които само създават имунитет, без да предизвикват болест. По този начин при следваща среща с истинския вирус организмът е подготвен, реагира бързо и унищожава причинителя на страданието. А то не се развива.

„Има обаче много антиваксинални сайтове, които разпространяват лъжи, неточни или изопачени факти и плашат родителите. Затова моят съвет към тях е да се консултират с личния си лекар или с педиатъра“, допълни д-р Кунчев.

Благодарение на създаването на имунизациите през години се стига до огромен спад в заболеваемостта и смъртността от различните видове страдания. „Изчезнаха болести като дифтерията и коклюша. Полиомиелитът (детският паралич) е изкоренен от няколко континента, включително и от Европа. А вариолата е изтрита от лицето на земята“, припомни главният държавен здравен инспектор. Почти не се срещат морбили, паротит (заушка), туберкулоза и много други.

„От началото на изследванията на всяка една ваксина до пускането й на пазара минават близо 10 години. Над 60% от това време е посветено на тестовете за безопасност, а те са между 200 и 500 брой. Просто казано няма други лекарствени средства, които да са подложени на такъв драконовски контрол“, категоричен бе д-р Кунчев.

А ето какви страхове имат родителите за поставянето на ваксините, от които лесно могат да се избавят, стига да споделят всичките си притеснения с лекарите: 28% от запитаните от МЗ смятат, че чрез задължителните ваксини в организма на човека се вкарват живи бактерии, микроорганизми или вируси, 23 на сто вярват, че след като са се имунизирали, могат да се разболеят, за 17 на сто ваксините причиняват тежки странични ефекти, а за 11% – дори трайни увреждания.

„Всичко това доказва, че обществото се нуждае от допълнителна информация за ползите от ваксините, затова и стартира национална кампания на министерството“, завърши д-р Кунчев.

А днес МЗ ще изпрати обявения вече търг за купуването през т.г. на ваксини от задължителния имунизационен календар за предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки. „Освен това Министерският съвет одобри със свое решение като основа за водене на преговори два проекта за споразумения за дарения на ваксини между правителството на България и Турция”, съобщиха още от здравното ведомство. Става дума за осигуряването на задължителни ваксини и биопродукти за профилактика според нуждите на страната ни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.