Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Д-р Ангел Кунчев: Не вярвайте на слуховете за ваксините, минават през драконовски контрол

87% от родителите до 45 г. у нас смятат, че има полза от задължителните ваксини, които са в имунизационния календар на България. 6% са на обратното мнение, а останалите 7 на сто нямат еднозначна позиция.

Това показват резултатите от национално проучване, представено на старта на кампания на Министерството на здравеопазването за подобряване на информираността на българите за важността от имунизациите. Според друг въпрос в анкетата 84 на сто от майките и бащите са убедени в необходимостта от поставянето на ваксини на децата им, 9% не ги приемат за нужни, а 7% не могат да преценят. Открояват се разлики в критичните нагласи в групата по етнически признак, съобщават още от МЗ. Делът на хората, които не са убедени дали да се прилагат имунизации, е по-висок сред ромите и българите, а най-нисък – сред българските турци.

Имунизацията е най-натуралният и природосъобразният начин за предпазване от заболявания, заяви пред „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че във ваксините не се влагат нови или изкуствени агенти, а се използват или потиснати бактерии (макар и рядко, тъй като съществуват 1-2 такива ваксини), или части от бактерии и вируси (т.нар. антигени), които само създават имунитет, без да предизвикват болест. По този начин при следваща среща с истинския вирус организмът е подготвен, реагира бързо и унищожава причинителя на страданието. А то не се развива.

„Има обаче много антиваксинални сайтове, които разпространяват лъжи, неточни или изопачени факти и плашат родителите. Затова моят съвет към тях е да се консултират с личния си лекар или с педиатъра“, допълни д-р Кунчев.

Благодарение на създаването на имунизациите през години се стига до огромен спад в заболеваемостта и смъртността от различните видове страдания. „Изчезнаха болести като дифтерията и коклюша. Полиомиелитът (детският паралич) е изкоренен от няколко континента, включително и от Европа. А вариолата е изтрита от лицето на земята“, припомни главният държавен здравен инспектор. Почти не се срещат морбили, паротит (заушка), туберкулоза и много други.

„От началото на изследванията на всяка една ваксина до пускането й на пазара минават близо 10 години. Над 60% от това време е посветено на тестовете за безопасност, а те са между 200 и 500 брой. Просто казано няма други лекарствени средства, които да са подложени на такъв драконовски контрол“, категоричен бе д-р Кунчев.

А ето какви страхове имат родителите за поставянето на ваксините, от които лесно могат да се избавят, стига да споделят всичките си притеснения с лекарите: 28% от запитаните от МЗ смятат, че чрез задължителните ваксини в организма на човека се вкарват живи бактерии, микроорганизми или вируси, 23 на сто вярват, че след като са се имунизирали, могат да се разболеят, за 17 на сто ваксините причиняват тежки странични ефекти, а за 11% – дори трайни увреждания.

„Всичко това доказва, че обществото се нуждае от допълнителна информация за ползите от ваксините, затова и стартира национална кампания на министерството“, завърши д-р Кунчев.

А днес МЗ ще изпрати обявения вече търг за купуването през т.г. на ваксини от задължителния имунизационен календар за предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки. „Освен това Министерският съвет одобри със свое решение като основа за водене на преговори два проекта за споразумения за дарения на ваксини между правителството на България и Турция”, съобщиха още от здравното ведомство. Става дума за осигуряването на задължителни ваксини и биопродукти за профилактика според нуждите на страната ни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.