Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Засякоха за първи път гравитационни вълни, Айнщайн пак се оказа прав

Обявявайки фундаментално откритие за физиката и астрономията, екип от международни учени съобщи вчера, че са засечени гравитационни вълни – т.е. смущения във времето и пространството, чието съществуване Алберт Айнщайн предрича преди век.

Когато две черни дупки се сблъскали преди 1,3 млрд. години, съединяването на огромните им маси изпратило сигнал през космическото пространство, който пристигнал на Земята на 14 септември 2015 г.

Вълните били засечени от два огромни подземни детектора в САЩ, всеки с дължина над 4 км, единият в Луизиана, а другият на 3000 км от него в щата Вашингтон. Те формират проект Лазерно-интерферометрична гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО). Учените проверявали с месеци получените данни с колеги по света, преди да ги обявят.

Гравитационна вълна е смущение в гравитационното поле, разпространяваща се със скоростта на светлината. То е резултат от движението на огромни маси, предаващо се през пространствено-временния континиум, който според общата теория на относителността на Айнщайн е мрежа, изкривявана от теглото на обекта. Нищо не може да блокира тези вълни.

„Вълновата форма, изчислена въз основа на теорията му от 1916 г. съвпадна с това, което наблюдавахме през 2015 г.“, заяви Дейвид Шумейкър, оглавяващ екипа на ЛИГО. „Откритието е за „Нобел“, смята проф. Карстен Данцман – водещ европейски сътрудник по проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.