Турция и Саудитска Арабия готвят обща атака срещу „Ислямска държава“

Турция и Саудитска Арабия може да започнат съвместна наземна операция срещу радикалната групировка „Ислямска държава" в Сирия, предаде AFP.
Турското външно министерство съобщи, че Рияд ще изпрати военни самолети в базата „Инджирлик", които ще бъдат използвани във войната срещу екстремистите. Точният им брой обаче не е известен към настоящия момент.

Саудитска Арабия обяви намерението си да се бори срещу ДАЕШ, като заяви, че е готова да изпрати самолети и войски. По време на всяко заседание на коалицията винаги сме подчертавали необходимостта от изработването на широкомащабна стратегия, водеща до постигане на резултат, за борба срещу терористичната групировка ДАЕШ. Ако имаме подобна стратегия, Турция и Саудитска Арабия би могло да започнат наземна операция, посочи Чавушоглу пред журналистите в самолета на връщане от Мюнхен, където участваше в конференцията по въпросите на политиката на сигурността.

Базата Инджирлик се намира на 8 км от турския град Адана, недалеч от границата със Сирия, посочва ТАСС.
На въпрос дали саудитските войски ще навлязат на сирийска територия от Турция Чавушоглу заяви, че това е „само желание". Засега няма ясни планове по този въпрос. Саудитска Арабия изпраща самолети и казва, че ако се налага, ще изпрати и войници, отбеляза той. Чавушоглу добави, че Турция и Саудитска Арабия още в началото са подкрепяли идеята за извършването на сухопътна операция в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят