Поляха Трифониада с над 100 литра вино в Златоград

С над 100 литра червено вино почерпиха туристите в Златоград на Трифониада. Този уикенд за пореден път етнографския комплекс в най-южния ни град вдигна празник, посветен на Трифон Зарезан.

Осмата поред Трифониада беше отбелязана с ритуално зарязване на лозята и конкурс за най-добро вино от производител. Туристите следиха ритуала "в крачка", тъй като гайдар премина с "чета" тържествено по калдъръма и достолепен "Трифон" заряза лозичка насред чаршията пред погледите на гостите от България и Гърция. След това изведе момите и булките, които го почетоха с пита и песни.

Производителите бяха изнесли щандове с виното си, много от което беше купено от туристите. Чашите с червено вино се гарнираха с месни мезета от скарите. Празникът на виното продължи с песни и танци на над 50 самодейци в носии, много от които местни младежи.

Междувременно се проведе и конкурс за най-добро вино. За производител на тазгодишната Трифониада бе избран Димко Аврамов от Нова Загора, който се представи в конкурса с две различни вина - Каберне Франа и със Сирата. "Очарована съм от вината му, цветът е перфектен, рубинен. Най-много ми хареса и заради специфичния сорт", каза сомелиерът Живка Иванова.

Общо 12 производители на вино участваха в надпреварата. Втори се нареди Александър Топалов, а трети - Асен Глухов. Тазгодишната Трифониада набира сила с повече производители, което според организаторът Александър Митушев е поличба за плодородие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл