Вежди Рашидов за Мая Манолова: Явно някои не са разбрали, че изборите приключиха и сега спечелилите трябва да започват да работят

Забраняват риболова в част от язовирите

Има дефицит на модерни офиси ИТ секторът е най-активен

Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

За година в СГС били освободени 60 души

За година в Софийския градски съд (СГС) са били освободени около 60 души, съобщиха вчера оттам пред „Труд“. От тях 20 са пенсионирани, 8 са съкратени по предложение на председателя Калоян Топалов, а останалите са си тръгнали по собствено желание.

Въпросът с текучеството на кадрите в най-големия съд със статут на окръжен повдигна наскоро премиерският съветник Яне Янев. Той съобщи, че в съда се прави чистка – уволнявани били служители.

По този повод „Труд“ постави въпроси по Закона за достъп до обществена информация на СГС за изнесените данни. Оттам съобщиха, че информацията вече е налична в Доклада на Топалов, изпратен до представляващия Висшия съдебен съвет.

От него се разбира, че завеждащия IT отдел на СГС Ташко Ташев, който бе даден за пример от Янев, е съкратен поради некомпетентност. Нямал висше образование с компютърна насоченост. Завършил техническа специалност, но нямал нито един ден трудов стаж по специалността.

„Поради липса на необходимия образователен ценз за заемане на длъжността „началник-отдел „Информационни технологии и обслужване“ е прекратено трудовото правоотношение със съдебния служител“, посочват от СГС. Според самия Ташев той е „изчистен“, защото бил притискан да свидетелства срещу уволнената и вече подсъдима бивша шефка на СГС Владимира Янева, а той отказал. Според СГС освободените около 60 души обхващат и управлението на Янева.

От съда обаче потвърждават, че в IT отдела е пратен човек от Върховния касационен съд. Според Янев с преместването върховната инстанция шпионирала първата. От доклада става ясно, че в отдела са „привлечени“ и още двама компютърните специалисти от Административен съд-София.

В края на януари 14 от 25 съдебни помощници не издържаха атестационните тестове в СГС. Сред тях е и съпругата на Янев – Галя. Тя все още не е освободена, тъй като е в болничен до 19 февруари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.