Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Специалист зове за спешна реформа в българската психиатрия

За спешна реформа в областта на психиатрията апелира доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи zdrave.net. Поводът бе репортаж на Нова телевизия за психично болен мъж с анорексия, когото няколко болници отказват да приемат, въпреки категоричното мнение на медиците от Спешна помощ, че младежът има нужда от лекарско наблюдение.

„Това е безобразие. В София има още две психиатрични клиники. Има освен това държавна психиатрична болница в Нови Искър, където този човек може да бъде настанен. Комплексното лечение се осъществява от Александровска болница. Важно е обаче да кажем принципа, защото има сума ти трагедии, които остават покрити и сега е моментът да кажем защо това се случва”, каза доц. Хинков пред Нова телевизия.

Главният проблем е че няма реформа в областта на психиатричното обслужване, отбеляза той. Още през 1995-1996-та година е била обсъждана смяна модела на болниците с нов модел на лечение в общност.

„Тоест такъв човек, който е с тежка криза, може да бъде лекуван известно време в стационар, но след това трябва да бъде поет от други служби – социални, психолози и т.н., които да поддържат неговото състояние и неговата критичност, така че той да не изпада отново в това състояние и да бъде настаняван в болница. Получава се един затворен кръг – когато болните са в болници и проблемът се реши, след това пациентът е изписан и оставен отново на грижите на близките си”, обясни Христо Хинков.

Според него най-големият проблем на нашата психиатрия е, че не е съумяла да промени това. „Има съпротива от страна на психиатричната гилдия, защото хората не искат да се променят. По отношение на леглата в психиатричната система – от 2012 г. до 2014 г. са се увеличили от 4735 общо на 4848. В психиатричните болници те са спаднали – от 2438 на 2393, но в центровете за психично здраве са увеличени – от 1358 на 1506.

Една от причините да няма места е както в конкретния случай, някакъв ремонт. Но най-сериозната причина е, че психиатричните болници задържат хора по социални причини. Те не са болници за активно лечение, те се превръщат в социални домове. За да се променят нещата, трябва да се промени паричният поток, който отива към стационара и се засилва, а трябва да отиде в амбулаторната помощ”, категоричен е доц. Хинков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.