Изправят на съд иманяр от Разградско

Окръжната прокуратура в Разград внесе обвинителен акт срещу иманяр, който беше задържан с изключително ценни монети, включително от първи-четвърти век.

Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. 39-годишният Х.Р. ще бъде изправен пред съда през март по обвинение за иманярство. Той беше заловен с общо с 35 антични предмета и металдетектор. Находките, които са открити в колата му, са от периода на Римската и Османската империя, както и Средновековието, допълват от прокуратурата.

Иманярът попаднал на полицейски патрул, след като не сменил транзитните номера на колата си, която била с немска регистрация. При проверката за изтеклия срок на номерата, полицаите направили и претърсване на автомобила и така попаднали на ценните находки.

Според експертното заключение по досъдебното производство, намерените и непредадени в седемдневен срок археологически обекти са бронзови и сребърни монети, пръстени и апликации.

"Заради липсата на действащи аукциони в България пазарната стойност на откритите антични вещи и предмети е ориентировъчна, но те безспорно са археологически обекти, открити в резултат на изкопна дейност по смисъла на Закона за културното наследство, съобщиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право