Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Иновативен метод: Лекари присаждат принтирани 3D органи

Лекари измислиха иновативен начин за създаване на органи- чрез принтиране. Може да звучи невероятно, но учените отпечатват по поръчка триизмерно живи части на тялото, правейки крачка напред в областта на регенеративната медицина, пише Би Би Си.

Експерти описват разработената в САЩ технология като “гъска, която наистина снася златни яйца”, предава Фокус.

Частите на тялото са напълно функционални. До момента на животни са присадени част от кост, мускул и хрущял. Пробивът, описан в журнала Nature Biotechnology, дава надежди, че живи тъкани биха могли да се използват за възстановяване при телесни увреждания.

Една от най-големите трудности в идеята за импланти от човешки клетки е поддържането на клетките живи. В тъкан, по-дебела от 0.2 милиметра до клетките не достигат кислород и хранителни вещества. Екип от Баптисткия медицински център в Уейк форест, САЩ, е разработил нова техника, с която в 3D-принтираната тъкан се формират миниатюрни каналчета, позволяващи на хранителните вещества да проникнат.

Методът съчетава биоразградима пластмаса и гел на водна основа, който съдържа клетките и поддържа растежа им. След имплантиране в животни, пластмасата се разгражда и бива заместена от естествена матрица от протеини, произведени от клетките. В същото време кръвоносните съдове и нервните окончания се срастват с имплантите.

Проф. Антъни Атала, ръководител на изследването, изтъква, че триизмерното принтиране открива нови хоризонти пред медицината. “Да кажем, че имаме пациенти с нараняване на челюстта, от която липсва сегмент,” обяснява ученият. “Приемаме пациента, извършваме образна диагностика и въвеждаме данните в софтуер, а след това принтер произвежда парче от челюст с формата на липсващата част.” Крайната цел на екипа е да принтира тъкани директно в пациента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.