Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Ски карти по левче в Боровец и Банско Намалението е за децата по повод деня на снега

Откриха мъртъв български таксиметров шофьор в Англия Йордан Борисов е получавал писма от местните власти, че може да му бъде отнето разрешителното

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Как и пистолетите вече стават “смарт“

Пистолет се свързва със смартфон, оръжието разпознава биометрични данни, информацията се контролира дистанционно от специални центрове – това са новите технологии в производството на оръжие, които предпазват от нежелани изстрели.

Множество престрелки се извършват с оръжие, отнето от собственика му, затова производителите залагат на ново поколение огнестрелни оръжия, които да разпознават собствениците си. В критична ситуация обаче, точно новите технологии биха могли да са причина оръжието да не проработи. Пистолетите, разпознаващи пръстови отпечатъци, могат да блокират в най-критичния момент, а оръжия с радио връзка налагат неудобството да се носи гривна, която не винаги може да е у собственика.

Появи се пистолетът Beretta PX4 Storm-i, калибър 9х19mm, който работи с мобилно приложение, което се стартира от смартфона на собственика. Апликацията е свързана със специален център, към който в реално време се предава чрез защитена връзка информация за статута на пистолета, така че в извънредна ситуация служителите на центъра, приел данните, незабавно да изпратят специален екип на мястото, или дистанционно да блокират оръжието, като откажат поддръжка.

Друг вариант е технологията за разпознаване на рефлексивно поведение, излязла в публичното пространство наскоро, но иначе отдавна разработена от Michael Recce, бивш инженер от Intel. Тя се базира на това, че извършваме повтарящи се действия по един и същи начин всеки път, независимо дали това е замахване със стик за голф, подписване, или стреляне с пистолет. Така пистолетът бива пригоден да разпознава движенията на собственика си и да не стреля при друг тип движения.

Успехът на това ново поколение оръжия би се състоял в предпазването на собственика на пистолета, ако той му бъде отнет, както и в намаляване броя на жертвите при масови стрелби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.