Как и пистолетите вече стават ''смарт''

Пистолет се свързва със смартфон, оръжието разпознава биометрични данни, информацията се контролира дистанционно от специални центрове - това са новите технологии в производството на оръжие, които предпазват от нежелани изстрели.

Множество престрелки се извършват с оръжие, отнето от собственика му, затова производителите залагат на ново поколение огнестрелни оръжия, които да разпознават собствениците си. В критична ситуация обаче, точно новите технологии биха могли да са причина оръжието да не проработи. Пистолетите, разпознаващи пръстови отпечатъци, могат да блокират в най-критичния момент, а оръжия с радио връзка налагат неудобството да се носи гривна, която не винаги може да е у собственика.

Появи се пистолетът Beretta PX4 Storm-i, калибър 9х19mm, който работи с мобилно приложение, което се стартира от смартфона на собственика. Апликацията е свързана със специален център, към който в реално време се предава чрез защитена връзка информация за статута на пистолета, така че в извънредна ситуация служителите на центъра, приел данните, незабавно да изпратят специален екип на мястото, или дистанционно да блокират оръжието, като откажат поддръжка.

Друг вариант е технологията за разпознаване на рефлексивно поведение, излязла в публичното пространство наскоро, но иначе отдавна разработена от Michael Recce, бивш инженер от Intel. Тя се базира на това, че извършваме повтарящи се действия по един и същи начин всеки път, независимо дали това е замахване със стик за голф, подписване, или стреляне с пистолет. Така пистолетът бива пригоден да разпознава движенията на собственика си и да не стреля при друг тип движения.

Успехът на това ново поколение оръжия би се състоял в предпазването на собственика на пистолета, ако той му бъде отнет, както и в намаляване броя на жертвите при масови стрелби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл