Хванаха таксиджия с контрабанден тютюн в Русе

Таксиметров шофьор е засечен с 6,5 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол, съобщиха от полицията. Контрабандната стока е открита при специализирана акция в лек автомобил "Дачия Логан", управляван от 37-годишния П. Б.

Нарязаният тютюн бил в пакети от по половин и 1 кг, напъхани в черни полиетиленови торби под предните седалки на таксито. Шофьорът признал, че са негови. Те са иззети по заведената преписка.

Къщи в ромското гето "Селеметя", "Трите гълъба" в кв. Средна кула, край кооперативния пазар в Русе и по кръчми и магазини в близките села из региона са най-честите явки за контрабандни цигари. Нелегални търговци наемат частни гаражи, които превръщат също в депа за парипоси без акцизни бандероли. Те са и най-честите обекти, които се разбиват периодично при акции на мобилни митнически екипи и полиция.

Контрабандните цигари пристигат от Гърция, Украйна, Молдова или Сърбия, където акцизната ставка е по-ниска. Напоследък българските марки без бандерол изчезват заради засиления контрол по външните граници на ЕС срещу фиктивния износ. Предлагат се предимно "Корсар", "Джин Линг", „Ruby Super Slims”, имитации на спрени американски марки, произведени в Третия свят, Китай и по кораби.

Коментари

Задължително поле