Малкият Алф проходи едва на 17 дни

"Малкият Алф днес проходи! Маймунчето от вида лапундер, което се роди в Софийския зоопарк на 31 януари се отглежда от служители на зоопарка, защото майката нямаше кърма. Алф тежи 430 гр. и се храни с добър апетит през 3 часа", съобщават от столичния зоокът.

Както Труд писа, маймунката живее в домашни условия, след като не може да разчита на грижите на майка си. Очаква се мъникът да бъде върнат в зоопарка и всички стискат палци да бъде приет от родителката си. Дали това ще стане обаче, не може да се каже. 

"Този опит можем да направим тогава, когато той премине на обща храна, както другите маймуни в групата", обясни Диана Чанова, административният директор на Столичния зоопарк пред БНР.

"Алф дойде при мен на около 300 грама", разказа Чанова, в чийто дом се налага да бъде временно настанена маймунката непосредствено след раждането си, защото организмът ѝ е много слаб.

Към текущия момент маймунката се подобрява – тежи 435 грама и дори вече ходи, което е изненада, тъй като е на около 16-17 дни, разказва още тя.

Маймунката е от вида свинеопашат макак – това е най-многобройната група след човека, като по-голямата част от живота си представителите на този вид прекарват на земята. Те са плодоядни животни, но понякога ядат и насекоми, обясни административният директор.

"Чувала съм от колеги, че по същия начин се е гледало и тигърче, а миналата година отгледахме и едно малко от вида гривест козирог, но там беше значително по-лесно, тъй като то можеше да остава само и през нощта. Тук нещата са по-сложни – едва ли не гледаме човек", сподели още Чанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл