Февруарското лято наводни и събуди мечките в Белица

Рекордно високите температури през февруари започнаха да събуждат мечките в Белица.

"Високите температури разстопиха снега. Той пък наводни бърлогите, в които спяха и съответно те излязоха навън. Самите температури не са естествени за тях. Един ден имаме минусови температури, след няколко дни стават плюс 20 градуса и това ги обърква. Самото събуждане от зимен сън е процес, но с последващо застудяване ще ги върнем обратно в бърлогите да доспят". Това заяви за "Дарик" управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Заради големия поток от посетители, миналата година бе взето решение паркът да не работи зимно време за посетители, за да се даде спокойствие на мечките. Очаква се той да отвори врати на 1-и април, коментира още Иванов.

Паркът продължава да привлича както български, така и чуждестранни туристи, но Иванов отбелязва, че докато през 2008-2009 г. близо 50% от посетителите са били чужденци, предимно англичани, то с настъпването на глобалната криза през 2010-2011 г. техният брой намалява до 10-15%.

В Парка за танцуващи мечки в Белица има 26 мечки, като освен танцуващи мечки, има и четири от зоологически градини и една, конфискувана от хотел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл