Вижте 10 непознати археологически обекта у нас

10 малко известни археологически обекта представи археологът гл. ас. д-р Боян Думанов пред Bulgaria ON AIR:

- Пещера „Козарника“, с. Орешец, Видин – Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 хил. г. преди нашето време.

- Халколитен рудник „Ай-Бунар“, Старозагорско - Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

- Укрепено селище в м. “Чертиград“, Етрополско – Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.

- Късноантична крепост на н. “Св.Атанас“, Бяла – Това е по скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI.

- Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново – Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

- Римски и средновековен град Дуросторум-Дръстър - Много труден за проучване, защото се намира изцяло под гр. Силистра, дори е разделен на две части – едната в територията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистренската гробница.

- Еленска Базилика, гр. Пиродоп – Това е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

- Крепост в м. “Големаново Кале“, с. Садовец, Плевенско – Превзета е след доста сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети.

- Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. Сопот – Много добре запазен обект, но много трудно достъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис.

- Средновековен град „Червен“, Русенско – Изключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части – горен и долен. Строен е в ранно византийско време.

Коментари

Задължително поле