Шотландец, обвинен в убийство на дете, остава в ареста

Софийският апелативен съд (САС) отказа да измени мярката за неотклонение на Дейвид Бел Брайсън от "задържане под стража" в по-лека, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. 74-годишният шотландец е обвинен в жестокото убийство на 11-годишния Станислав Мирчов от видинското село Лагошевци.

Мярката е гледана след молба от защитата на подсъдимия Бел, който е поискал да бъде освободен от ареста. Според САС твърденията за влошено здравословно състояние на подсъдимия са голословни. Съдът прецени, че е налице опасност Бел да се укрие, предвид факта, че къщата на постоянния му адрес в България вече не съществува, т.е. не е налице трайна свързаност на подсъдимия с територията на страната ни, поясниха от прокуратурата.

През лятото на миналата година Видинският окръжен съд за втори път призна за виновен Брайсън, който бе осъден на 18 години затвор. Процесът бе гледан повторно от видинските магистрати, след като Върховният касационен съд отмени първата присъда и върна делото.

11-годишното момче изчезна на 4 януари 2012 г. След 17 дни на издирване Станко бе открит мъртъв. Телцето, наръфано от хищници, бе намерено захвърлено в дол в местността "Диловец" край Лагошевци. Заключението на съдебната експертиза посочи, че детето е удушено още в деня на изчезването си. Аутопсията установи и друг смразяващ факт, че приживе момчето многократно е насилван. Сексуалните гаври обаче не са от деня на смъртта.

По време на разследването на детектор на лъжата се провали шотландецът Брайсън. Заселилият се преди години в село Лагошевци чужденец направи самопризнания пред съдия и хладнокръвно пресъздаде престъплението по време на следствения експеримент. Като мотив за зверството си Брайсън посочи, че детето е отровило кучето му. По-късно шотландецът се отрече от думите си и обяви, че е невинен.

Втората присъда на Окръжния съд във Видин отново бе обжалвана. Предстои САС да се произнесе и излезе със своето решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право