Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Мартеници от тикви майстори шуменка

Мартениците на Албена Стоянова от Шумен растат в градината – първо се садят, поливат и след месеци се берат. Така е, защото нейните емблематични двойки Пижо и Пенда са изработени от декоративни тиквички – кратунки. Залага на три сорта, за да може да измайстори най-оригиналните кукли за големия български празник. Едни са лъжливи дългоноски, други едрогърди матрьошки, трети дребнички Пенди. Тиквичките за куклите раснат на плодордна почва в шуменските села Мараш и Вехтово, и майсторката е земеделец вече четири години.

Обяснява, че докато от узряла кратунка стане вечна мартеница, се иска голяма обработка. Задължително се сваля грубата люспа по повърхността, а затова трябва сила и търкане с телена четка и вода. После се рисуват грейнали лица с акрилни бои и на финала има задължително запечатване с лак. Ако майсторът не си е свършил добре работата, се появяват дървояди.

Албена е майстор на национални кукли към Камарата на занаятчиите в Шумен и изработката на носиите е най-приятната част за нея. Освен мартеници с лица и тела от кратунки, прави Пижо и Пенда от вълнена плъст. Куклите й са от 3-сантиметра до метър. Вече смята, че е реализирала поне наполовина мечтата си да стане кукловод.

А за купувачите разказва, че все повече търсят българския мартенски символ от естествени материали и непрекъснато питат „Нали не е китайско?“ А Албена се смее, че гарантира поне за произхода на кратунките и вълната. В Шумен червено-белият пазар е превзел центъра на града от седмица. Сега нашенците купуват най-много мартеници за чужбина, за да има време да стигнат до емигрантите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.