Всички пунктове по гръцката граница остават блокирани

Никакви моторни превозни средства не преминават към Гърция. Всички пунктове остават затворени втори ден от обявената контраблокада на българските превозвачи.

По информация на МВР затворени са пунктовете: „Кулата-Промахон“, „Илинден-Ексохи“, „Капитан Петко войвода-Орменион“, „Златоград-Термес“, „Ивайловград-Кипринос“ и „Маказа-Нимфея“.

Протестът на българските превозвачи и шофьори остава безсрочен, въпреки че напрежението ескалира.

Очаква се към 13.00 часа на ГКПП „Кулата” областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и транспортният министър Ивайло Московски да се срещнат с представители на синдикатите на фермерите и стачния комитет от гръцка страна.

Близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, българските превозвачи обявиха контраблокада. Повече от четири дни продължава двойната блокада на ГКПП „Кулата-Промахон“. В четвъртък бяха затворени „Илинден-Ексохи“, „Капитан Петко войвода-Орменион“ и „Маказа-Нимфея“. В петък превозвачите блокираха „Златоград-Термес“ и „Ивайловград-Кипринос“.

В петък парламентът прие единодушно декларация във връзка с кризата на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцките фермери. С документът народните представители призовават отговорните български институции да продължат усилията за решаване на проблема, а Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини