Москов обеща по-ниски цени на лекарствата

Ще плащаме по-малко лекарства, след новия търг за медикаменти. Това обеща здравният министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия. Той е убеден, че ще получаваме по-добро здравеопазване.

"За две години сме осигурили 56 милиона лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за вашите пари", заяви за Москов. "Нито една болница няма да получи по-малко от изработения през миналата годинa

обем".

Тази година има, по думите му, над 230 хиляди броя заплатени нови профилактични прегледи по детско здравеопазване, над 640 хиляди нови направления за доболнична помощ, което е 12% ръст на направленията в система.

Хората трябва да спокойни, категоричен бе той.

Освен това гарантирани са 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и те ще се плащат от НЗОК.

"Аз не казвам, че ще цъфнем и вържем от следващия месец и всички ще се живи и здрави, но това е една добра стъпка", изтъкна той.

По думите му заплатите на медицинските сестри и лекарите ще бъдат увеличени: "Още сега за спешните центрове държавата гарантира увеличение, което е държавна политика. 1500 лева за лекар и 900 лева за сестра е заплатата и то за целия щат".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве