Проф. Александър Джеров пред “Труд”: Властта е средство за крадене

- Проф. Джеров, повече от четвърт век след като вие в СДС започнахте промените вдясно, днес ще се учредява нова дясна партия. Опит за нов старт ли е това?

- Не бих казал нов старт. Това са хора, които са решили да влязат във властта, за да стигнат до парите. Само че, като се направи нова партия, доникъде няма да се стигне. Хората са уморени. Една нова партия не може да създаде нов ентусиазъм. Всичко е изтъркано вече. Като погледнем наличните близо 300 партии, трудно може да се каже на избирателите каква е разликата между тях. Никой не се интересува каква е идеологията им. Затова и десет нови партии да се създадат, нищо ново не става.

- Има ли шанс Радан Кънев?

- Радан Кънев за съжаление е убеден в някакви качества, които твърди, че ги има, но нищо няма да направи. Той няма качества. Нека да помислим какво представлява Реформаторският блок. Това са отломки от стари партии. Те се изхитриха, като се събраха с по половин-един процент, за да влязат във властта. Ако излязат сами на пазара, нищо не могат да направят. Освен това какво означава понятието “реформаторски”? Какви реформи предлагат и какво се цели? Реформата е абстрактно понятие. А и какво означава да си и в управлението и в опозиция? Това е далеч от принципите на политиката. Или си тук, или си там. Или си управляващ, или си опозиция. Не може и едното, и другото. Хубаво е да седиш във властта, да ползваш облаги и да разправяш, че си опозиция. Това е достатъчно, за да се види, че тази група е от случайно събрани хора, които нямат общо помежду си, нямат единно ръководство и не знаят и за какво са. Да приемем, че са политическа даденост. Но не са. Нищо не са.

- Защо след разпада на СДС не се създаде силна дясна партия?

- Аз бях в СДС съвсем убедено. Това бяха идеите на истинското бъдеще, на антикомунизма. Какво се получи накрая? В СДС бяха внедрени много хора, специалните служби го разбиха. Това, което днес се назовава СДС, няма нищо общо с онова.

- Времето днес не изисква ли друг тип нова дясна партия?

- Никаква дясна партия няма. Даже при комунистите има повече десни, защото там са богатите хора. Десен означава и богат човек. А богатите са в БСП. Лявата партия и тя е сбъркана и там клокочи непрекъснато. Нищо не може да стане от нея. Тя постепенно ще загине и ще се забрави. И Георги Кадиев нищо няма да направи с новата си партия. Убеден съм.

- Защо Румъния успя да ни изпревари в борбата с корупцията? Юнкер обяви, че мониторингът върху Румъния пада, а България ще продължи да бъде наблюдавана от ЕК.

- В Румъния се появи една жена - Моника Маковей, която, естествено, не е сама. Подкрепена е от силни хора. Аз се срещах с нея, говорихме, много симпатичен човек. Но сам човек не може да направи нищо. Трябва да има около себе си убедени в правилността на линията хора.

У нас няма никого. Как искаме да се оправи съдебната система, когато тя е забатачена. Нямаме истинска съдебна система, нямаме работеща прокуратура. При сегашната фаза не можем да искаме да стигнем Румъния. Като адвокат аз 40 години работя в тази област. Произхождам от семейство на юристи, касационни съдии. Закърмен съм с чисто правораздаване. Не мога да приема, че това, което става у нас, е правораздаване. Не възразявам, че има прекрасни юристи - много добри и честни, само че те няма думата. Виждате как се разпределят делата. Машината се била счупила, не знам какво си... Какви са тези приказки, че не може да стане обективно разпределяне. Разпределят се делата на хора, на които ще им се каже как да решат едно дело. Липсва доверие. Това не е само мое становище. Аз ходя между хората и знам какво е мисленето - нямаме съд, нямаме правораздаване, няма ред, обективност, справедливост... Тогава какво искаме. Не съм от тези, които смятат, че трябва повече хора да се вкарат в затвора. Но имахме министри, областни управители, съдии, прокурори, които отдавна трябваше да намерят своето място. И специализиран съд направихме, но каква работа свърши той?

- Антикорупционният закон на Меглена Кунева ще успее ли да направи нещо?

- С “ще” не се върви напред. Кунева изготви някакъв проектозакон, който не получи мнозинство в парламента. Не знам какво ще стане с нейните идеи... А и кой казва, че нямаме закони. Имаме Наказателен закон, който е кърпен много пъти, но не пречи да се прилага. Няма нужда от нови закони. Този, който е извършил престъпление, трябва да бъде осъден. Имаме ли един осъден министър? Няма такъв.

Реформаторите казват - ето правим реформа. Бившият министър на правосъдието Христо Иванов твърдеше: “ето, правя.” Добре, какво направи той? Промениха няколко текста на конституцията. ВСС ще бъде двукамерен. Е, и? Може да го направят и петкамерен. От промените, които бяха направени нищо няма да последва. Може би много хора се учудиха, че аз застанах срещу промените. Аз не съм срещу, а съм за, но за онези, което наистина ще подобрят правораздаването.

- Защо толкова много представители на съдебната власт се оказаха сред най-богатите вложители в КТБ?

- Не може един съдебен служител - съдия, прокурор, колкото и високо да стои, от заплатата си, която е 2-3-4 хиляди лева, да събере милиони. Е, може някой да е продал имот, но колко хора от съдебната власт са го направили? И пак не могат да стигнат до милиони. Това не е ли доказателството, за което говоря. Или ще има правосъдие, което означава да има съдене на всеки, който извърши престъпление. Без значение дали е главен или низов прокурор, дали е върховен или районен съдия. Това е разликата между Румъния и България. Румъния тръгна по един път, за да уреди съдебната система. България продължава по път, където нищо не се прави... Като човек на науката си спомням прочутото френско законодателство. Наполеон събира най-добрите професори, известни юристи, да изготвят такива закони, които действат и днес. Същото е и в стара Германия.

- Навремето битката беше между сини и червени, днес е между корумпирани и некорумпирани, между честни и нечестни.

- Ние нямаме битка. В Румъния има. Тук кой води битка срещу престъпността. Никой. Продължават да работят по същия начин.

- Кой е най-големият пропуск, който вие - политиците от първото СДС, направихте, за да сме сега в това състояние?

- Най-големият пропуск е, че старата системата остана в сила. ВНС трябваше до доведе до прочистване на съдебната система. Това беше моментът, когато трябваше да се уволнят всички онези съдии и прокурори, които бяха свързани с партийната върхушка и с Държавна сигурност. И да се сложат млади и компетентни хора. От университетите излизат способни хора. Те трябваше да седнат на тези места, а не свързани с комунизма съдии, прокурори и следователи. Тогава можеше да се очисти съдебната система много по-лесно, защото те бяха уплашени. Но никой не беше допуснат да го направи. Много малко бяхме хората, които почнахме по тази линия да действаме. Бяха спрени всички промени в персоналния състав. Ако и сега ВСС и прокуратурата не направят разследване и не освободят тези хора, и то много бързо, доникъде няма да стигнем.

- Вие защо не сте милионер, след като дълги години сте един от най-известните софийски адвокати?

- Защото не мога да крада. Това ми е наследствена черта и с нея се гордея. Където да отида - в трамвая и на улицата, хората ме поздравяват, даже ми целуват ръка от уважение. Не обичам да се хваля, но всички ми казват - ти си един от малкото, които не са откраднали един лев.

- Кои от десните лидери изиграха пагубна роля за унищожаване на дясното?

- Някои министър-председатели във времето след ВНС допринесоха за това. Те са известни и сега действат.

- Говорите за Филип Димитров и Иван Костов?

- Като че ли. Това не е дело на отделни хора. Но трябва да има водещи, които се стремяха не да оправят България, а да откраднат. Затова много от тях, които са били министри, станаха милионери. Защо? Как? Защо аз не мога да имам милиони. Защо много други, които бяха във властта на върха на държавата, нямат милиони или взимат скромна пенсия и си живеят скромно.

- Защо във властта толкова много се краде?

- Защото властта е средство за крадене. Разни политици влизат в нея, за да крадат. В началото не беше така. Във ВНС въпросните лица не бяха опитни, но полека-лека се овълчиха. А сега да не говоря какво става. Как се печели един конкурс? Печели този, който плати на комисията да се облагодетелства с няколкоцифрени суми. Може ли кметовете на Пазарджик и други така да забогатеят. Не мога да кажа, че всички са такива. Има прекрасни български граждани - честни и принципни. Само че някой давал ли им е възможност да пробият и да поведат народа? Не. Стойностните хора си стоят вкъщи и си работят професията.

Нашият гост

Проф. Александър Джеров е роден през 1929 г. в София.
Завършва право в Софийския университет и работи като адвокат.
Защитава докторат по международно частно право, професор е по вещно право в НБУ.
През 1989 г. става член на възстановената Радикалдемократическа партия (РДП), тогава в коалицията СДС. От 1993 г. е неин зам.-председател.
Депутат във ВНС и в следващите три парламента.
През 1996 г. преминава в Демократическата партия, през 2000-2006 г. е и неин зам.-председател.
Сега е адвокат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта