Уикилийкс: САЩ подслушвали Бан Ки-Мун и Меркел, в защита на петролни интереси

Уикилийкс публикува нови топ-секретни документи, разкриващи, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала срещите на световните лидери, включително и на главния секретар на ООН Бан Ки-Мун, на германският канцлер Ангела Меркел, както и на министър-председателите на Израел и Италия, предаде ТАСС.

Агенцията за национална сигурност е подслушвала високопоставените срещи, касаещи климатичните промени и световната икономика.

Едно от разкирията сочи, че Агенцията е подслушвала частна среща между секретаря на ООН Бан Ки-Мун и германския канцлер Ангела Меркел, на която са разисквали стратегия за това как да се справят с климатичните промени. Целта на подслушването, според Wikileaks, била да се защитят американските петролни интереси.

Джулиан Асанж пише, че очаква ООН да не реагира на тези разрития.

„Публикували сме заповедите на Хилъри Клинтън към американските дипломати да откраднат ДНК от генералния секретар. Правителството на САЩ е подписало споразумение с ООН, че няма да се провежда подобни кампании срещу ООН, а какво остава срещу генералния секретар на организацията. Ще бъде интересно да се проследи реакцията на ООН, защото ако ръководната фигура може да бъде нападната така без последствия, тогава всеки от световен лидер до уличен метач е в опасност“.

В топ секретните документи също са разкрити разговори между лидери на държави, например срещата между израелския министър-председатер Бенямин Нетаняху и италианския му колега Силвио Берлускони, провела се пред 2010, на която Йерусалим моли Рим да измислят как да се справят с американския президент Барак Обама.

Също така Агенцията е подслушала разговор между Никола Саркози и Силвио Берлускони, по време на който Саркози казва, че италианската банкова система скоро ще „изскочи като тапа на шампанско".

Агенцията за бежанците на ООН също не е пропусната  от шпионажа на САЩ, разузнавателните агенти следели телефоните на регионалните директори на организацията, включително и тази на Бърнард Дойл, регионалният представител на ООН на Върховния комисар за бежанците (ВКБООН) за Централна Азия.

Уикилийкс е известен с разкриването на секретни документи, доказващи правителствени злоупотреби, включително и информация за американското военно поведение в Ирак и Афганистан, части от тайните клаузи на Трансатлантическото търговско споразумение и документи, които директорът на ЦРУ държи в личния си имейл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят