Румъния: България пак ще ни вземе туристите

България ще ни вземе и тази година туристите, пише в. "Адевърул".п материалът е със заглавие: "Защо Румъния губи от България в туристическия сектор. Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунава".

"Заради излизането от туристическата карта на Египет и Тунис, както и заради масовото изтегляне на руснаците от турския пазар, българското крайбрежие отново става много търсено", твърди представител на туроператорът "Травел Планер", специализиран в дестинациите България и Гърция.

Според проучване на румънската туристическа компания 2015-та е била добра година за туризма в България, както се очертава да бъде и 2016 г..

Консултантът Себастиан Константинеску съветва румънците да направят резервациите за България с ранно записване, тъй като местата се изчерпват заради увеличения интерес от Германия и Русия, дори от Полша.

Още през януари са били изчерпани местата за настаняване за Великден, който тази година се съчетава с почивните дни около 1 май.

Вестникът посочва, че най-голямо увеличение в търсенето се забелязва от Русия заради избягването на Турция като дестинация. България се нарежда на 8-о място в предпочитанията на руските туристи. Германският пазар също увеличава дела си, като туроператорът Томас Кук е увеличил значително заявката си с 50 000 места, посочва "Адевърул".

Миналата година около 250 000 румънски туристи избраха българското крайбрежие. Тази година според "Травел Планер" няма да има големи промени в тази бройка. България остава на второ място в предпочитанията на румънските туристи за дестинации в чужбина след Гърция, но преди Турция и Испания, пише вестникът.

"Адевърул" посочва още, че на Румъния й трябват 20-30 години, за да се доближи до Италия и Австрия в зимния туризъм. Когато става дума за писти и условия за скиорите, Румъния е още много далеч от ски-зоните в Австрия, Италия, Франция или Швейцария и има още много път да измине, за да достигне българския курорт Банско, заяви пред "Адевърул" Богдан Фалческу, генерален директор на компанията, която управлява лифтовете в Синая.

Коментари

Задължително поле