Шведката, спасена от ИДИЛ: У дома имах всичко, а там - нито вода, нито ток

Младата шведка, която бе спасена от Ислямска държава в Мосул (Ирак), благодарение на кюрдските спецчасти , разказа своята история и за ужаса, който е изживяла сред терористите. 16-годишната Мерилин Невалейнен признава, че доброволно е попаднала сред ИДИЛ, по настояване на нейният 19-годишен приятел. Според кюрдските сили обаче това е станало против волята на момичето, информира "Индипендънт".

"В началото всичко с моя приятел беше наред, но скоро след това той започна да гледа видеа на Ислямска държава, да говори постоянно за тях и всякакви подобни неща. Не знаех абсолютно нищо за исляма и за Ислямска държава, дори не знаех какво означават", шокира момичето.

"В Швеция си имаме всичко, но когато отидох там, аз нямах абсолютно нищо. Без вода, без електричество... нямахме и никакви пари. Беше наистина много тежък живот. След това, когато се добрах до телефон, се свързах с майка ми и й казах, че искам да се прибера вкъщи", продължава разказа си Мерилин.

Изданието припомня, че двойката е напуснала Швеция в края на май м.г., пресича Европа и влиза в Сирия през турския град Газиантеп. Оттам двамата са поети от членове на ИДИЛ, които ги водят в Мосул, където на 17 февруари се провежда специална мисия за спасяването на момичето.

Мерилин вече е предадена на шведските власти, които ще я върнат обратно вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят