Изнасяме цигари за Китай

Очаква се през март инспекция от китайските власти да прецени дали одобрява условията за производството на цигари у нас. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред Bulgaria ON AIR на въпрос дали ще има износ на български цигари за Китай.
В момента българската страна работи за приключването на 22 процедури за различни продукти, за да стане този износ възможен, допълни тя. Една от процедурите е именно за тютюна.

Министърът напомни, че в началото на тази седмица Центърът за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа във формата 16 плюс едно, който е базиран в София, информира, че са сключени договори за износ на осем продукта на български производители, например тестени изделия и минерални води за Китай.

Танева допълни, че процедурите за износ в Китай са продължителни - например тази за млечните продукти е отнела 4 години.

През 2015 г. произведената от земеделските стопани продукция се е увеличила при повечето отрасли, заяви още Танева.

Тя посочи като пример, че продукцията на биопроизводството расте с 30%, включително заради произведения био пчелен мед. Недофинансирани доскоро сектори като животновъдство, плодове и зеленчуци също отчитат увеличения.

Намалява обаче произведеното краве мляко, като това е в следствие на кризата в млечния сектор, която започна през 2014 г. в целия Европейски съюз.

Що се отнася до финансовите приходи на фермерите, статистиката показва тенденция надолу. Загубите са в резултат и от руското ембарго, каза министърът.

„Сега трябва да говорим как може да се излезе от кризата в аспекта на общия европейски пазар. Да, желанието на всички фермери е трендът да се обърне по отношение на цените на основни продукти като месо, мляко, плодове и зеленчуци. За да се случи това, трябва да се възстановят традиционни пазари, което ще повиши цените", каза Танева.

Тя подчерта, че България сама не може да обърне сегашния тренд в цените на млякото, плодовете и зеленчуците. По думите й това трябва да се случи за целия Европейски съюз. Танева припомни, че освен преките загуби от руското ембарго, има и косвени последици за европейския пазар, тъй като някои европейски страни изнасяха 70% от млечните си продукти за Русия.

По повод информацията в медиите за открит пластмасов замърсител в продукти на Mars Chocolate, които са произведени в Холандия, Танева каза, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не е открила у нас такива партиди.

Коментари

Задължително поле