Община Русе дава апаратура за недоносени бебета на МБАЛ

Община Русе предоставя безвъзмездно като съакционер на МБАЛ АД медицинска апаратура за 277 402 лв., която да се използва в отделението за недоносени бебета. Това реши на сесия Общинският съвет в крайдунавския град. Оборудването от вече закрития дом "Майка и дете" е частна общинска собственост и се дава като непарична вноска, с която се увеличава капиталът на болницата.

Сред неизползваната техника има кувьози за недоносени бебета, които са нужни на Акушеро-гинекологичния комплекс /АГК/. Наличните 20 кувьоза и 6 интензивни легла в неонатологичното отделение не могат да поемат увеличаващите се новородени под 800 г. Статутът му е на междуобластен център и приема недоносени бебета от още 8 града в Северна България.

Закритият дом "Майка и дете" вече е комплексен център за 7 нови социални услуги по проект, финансиран с 600 000 лв. от Агенцията за социално подпомагане. Парите покриват грижите на 58 служители за 151 деца до 3-годишна възраст и техните семейства. Социалните услуги обхващат 23 човека, за които се грижи 30-членен персонал. Общината ще издържа центъра 5 г., след като приключи 14-месечното му финансиране с евросредства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве