Международен екип разследва смъртта на Пабло Неруда

Международен екип от експерти по геномика и съдебна медицина ще установи причината за смъртта на големия чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, предаде АП.

Неруда умира в хаоса на военния преврат на генерал Аугусто Пиночет през 1973 година. Често се спекулира, че е бил отровен от агенти на диктатора.

Тялото на Неруда е ескхумирано през 2013 година, но тестовете не са показали токсини в костите му. Въпреки това правителството на южноамериканската държава каза през 2015 година, че е твърде възможно и много вероятно трета страна да е замесена в смъртта му, но още е твърде рано за крайно становище.

Костите и зъбите на Неруда ще бъдат анализирани в лабораториите на канадския университет „МакМастър“ и тези на департамента по съдебна медицина на Университета в Копенхаген.

Групата от експерти ще се фокусира върху идентифицирането на патогенни батерии, които биха могли да подскажат причината за смъртта на чилийския поет.

„Да намерим истинската причина за смъртта на Неруда е предизвикателство за съдебната медицина. Надяваме се, че съвместната работа на „Програмата по правата на човека“ на Сантяго и учените, ще спомогне за помирението между различните обществени групи в Чили“, казва в изявление Нийлс Морлинг, директор на департамента по съдебна медицина на Университета в Копенхаген.

Поетът Неруда е бил член на комунистическата партия и приятел на президента социалист Салвадор Алиенде, който предпочита сам да сложи край на живота си, пред това да се предаде на военната хунта на Пиночет.

Поетът е преследван от новия режим, а голяма част от близките му приятели са избити. На 69 години е диагностициран с рак на простата. Решава, че ще отиде в изгнание, където ще може да издигне влиятелен глас срещу диктатурата. Ден ден преди планираното от него пътуване е приет в клиника в Сантяго, където го лекуват от коварната болест и други заболявания. По официални документи умира в лечебното заведение на 23 септември по естествен начин. Но подозренията, че военната хунта има пръст в смъртта му, остават дори след като Чили се връща към демокрацията през 1990 година.

Въпреки че тестовете, направени непосредствено след ексхумацията на поета, не показват отравяне, семейството и личният шофьор на Неруда настояват за по-нататъшни и пълни проучвания. Съдията по случая разпорежда подробни изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят