В страната има сериозен дисбаланс в здравното осигуряване

"В страната има сериозен дисбаланс в осигуряването на населението с медицински услуги, болнични легла и специалисти", заяви на среща с лекарското съсловие в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той представи проекта за Национална здравна карта, като разясни предвидените промени.

"Нито едно лечебно заведение няма да бъде засегнато от Националната здравна карта и няма да има проблем да сключва договори със Здравната каса, щом може да предложи услугите си на населението", уточни министър Москов. Той побърза да успокои, че леглата в детския психиатричен диспансер "не влизат в регулацията на останалите".

За м.г. използваните болнични легла в Русенско са превишени само в неонатологията на МБАЛ, но и те се запазват. В другите спеицалности няма разлика между предложени и разкрити легла, които дори са по-малко.

Преди дни в писмо до министър д-р Петър Москов Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ и областният управител Стефко Бурджиев настояха да се изяснят несъответствията между изпратените предложения и публикувания проект за Национална здравна карта.

Лекарската колегия смята, че заложените промени и липсващата методика как да се прилага наредбата за избор на болници с договори към Националната здравноосигурителна каса ще ограничат лечението на пациенти, включително от други градове. Ще се предизвика и отлив на лекари в крайдунавския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве