Рамзан Кадиров - Войникът на Путин

Чеченският лидер Рамзан Кадиров има над 1,6 милиона последователи в инстаграм. Мрежата е едно от любимите му места за общуване с останалия свят. Много от постовете му са скандални и предизвикват бурна реакция. Като публикуваната фотография на руския опозиционер Михаил Касянов, взет на мушка от снайперски мерник.

Пак в инстаграм Кадиров нарече активистите на опозицията на Кремъл “предатели”, “чакали” и “врагове на народа”. На критиките отвръща, че упражнява правото на свобода на словото като руски патриот. “Винаги честно и открито изразявам позициите си. И поемам отговорност за всяка своя дума”, отсича Кадиров.

Той е роден в Чечня през 1976 г. В първата Чеченска война се бори рамо до рамо с баща си - Ахмат Кадиров, на страната на сепаратистите. След започването на втората война през 1999 г. обаче Кадиров-старши решава да премине на страната на Москва, с чиято помощ по-късно става президент на Чечня. А синът му оглавява бойните отряди, подкрепяни от руските сили за сигурност, наречени по-късно кадировци. През 2004 г. Кадиров-баща е убит в атентат, извършен от чеченски ислямисти. Щафетата начело на републиката е предадена на сина с личната благословия на Владимир Путин. А Рамзан се превръща във верния войник на руския президент.

Тъй като Рамзан още няма изискваните 30 години, за да може да стане президент, няколко години заема поста на премиер. През 2007 г. парламентът го избира за държавен глава на практика единодушно - 56 от 58 депутати гласуват за него, останалите 2 бюлетини са невалидни. Рамзан не обича да го наричат президент, предпочита да е глава на Чеченската република, защото “в Русия има само един президент - Владимир Путин”.

Без съмнение всяка от страните в дружбата между Москва и Кадиров се издължава подобаващо. Рамзан успява да сгази сепаратистите и ислямистките бунтовници в Чечня. На президентските избори през 2012 г. за Путин гласуват 99,76% от чеченските гласоподаватели.

Кремъл пък се отблагодарява с щедри финансови потоци. От 2007 до 2015 г. Чечня е получила от бюджета на Русия 539 милиарда рубли (6,5 милиарда евро), с които успешно се възстановява след унищожителните войни.

“Имаме най-силния президент и върховен главнокомандващ, който води невероятна и прекрасна политика в международната общност”, казва за Путин Кадиров. През 2014 г. събра хиляди чеченски войници на стадиона в Грозни и обяви: “Заявяваме пред целия свят, че ние сме бойната пехота на Владимир Путин.” А неотдавна предложи да прати чеченски бойци в Сирия в помощ на руските въздушни удари.

Последната своя мечта, която сподели пред медиите, е “да създавам дивизии, да ги оглавявам и да воювам с враговете на Русия”.

Привърженик на полигамията, още си търси втора съпруга

Рамзан Кадиров твърдо подкрепя многоженството, стига браковете да са по любов и първата съпруга да е съгласна, както повелява шариатът. Според президента е по-честно един мъж да има няколко жени, отколкото безброй любовници. Самият той обаче все още има само една съпруга, защото не можел да си намери достатъчно красива нова. От 1996 г. Кадиров е женен за Медни Мусаевна, с която имат седем биологични деца - 4 дъщери и трима синове. През 2007 г. двамата осиновиха две братчета, изоставени в приют.

ЗА НЕГО

Успя да върне чеченците

към корените им

Това, което Кадиров успя да постигне, е, че се върнахме към корените си - в религията, обичаите, културата. И нищо от това не е налагано със сила.

Усман Осмаев, заместник главен мюфтия на Чечня

Има висок

морал и е силно религиозен

Някога вярвах в образа, в който често го представяха - на брутален тип. Но получих възможността да се запозная с него. Бях въодушевен и поразен от високия му морал и силната му религиозност. Той не се възприема просто като глава на чеченската република, но и като личност, която се грижи за благосъстоянието на всеки индивид.

Тимер Алиев, съветник на Рамзан Кадиров

Дракон, отгледан

от Кремъл

Случващото се в Чечня е добре познат сценарий, повтарян многократно в историята ни. Кремъл си отглежда бебе драконче, което след това трябва постоянно да храни, за да не му позволи да запали и изпепели всичко.

Анна Политковская

(1958-2006 г.), журналистка

Той е чеченският

Путин

Управлението на Кадиров се основава на пропаганда, страх и голямата му популярност сред народа. Той е на практика чеченският Путин.

Григорий Шведов, журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи