Арабската приказка на Преслава продължава (СНИМКИ)

Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена Цяла седмица е продължило вътрешното разследване в болницата

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

Д-р Ридиан Неделко, републикански консултант по неврохирургия: България най-добре образова лекари в Европа

Специалистът от Албания е приел страната ни като втора родина

В Милано му казали да специализира в България и тогава да се върне

България дава най-доброто образование по медицина в Европа и затова лекарите ни се харчат като топъл хляб на Запад. В това е убеден един албанец, приел страната ни като втора родина. Д-р Ридиан Неделко днес е част от екипа на клиниката по неврохирургия в спешната болница на Варна – МБАЛ “Св. Анна”, и е сред репубиканските консултанти по неврохирургия за Североизточна България. Зад гърба си има над 2300 операции, една от които е на няколкодневно бебе с мозъчен кръвоизлив.

Работното място на д-р Неделко плаче за ремонт, но той е категоричен, че не би го сменил с по-лъскаво и добре платено в някоя от развитите държави. “Имах оферта от водещ център в Нотингам, но отказах. Не искам да започвам всичко отначало. А преди години също отказах, защото тук специализантите научават повече. Получават и широка възможност за пряк достъп до болните, което в чужбина е почти невъзможно”, обяснява д-р Неделко.

Когато през 1999 г. завършил медицина в Плевен, записал да специализира неврохирургия. Година по-късно решил да прекъсне и да опита в родната Албания, а после и в Милано. “И на двете места ми казаха: Колега, вземи специалност в България и тогава ела. Знаеха, че ще вземат добре подготвен кадър. Няма разлика и сега – навън се търсят повече прясно дипломирани специализанти, отколкото абсолвенти. Грешка е, че след като им даде отлично образование, България ги изпуска”, казва д-р Неделко. И изброява причините за бягство. Ниското заплащане е само една от тях. Хирургът дава пример със себе си. Баща му плащал 5-годишната му специализация. “В друга държава щях да вземам прилична заплата, но нямаше да науча толкова и не съжалявам. Но става дума за денонощен труд, който трябва да се остойности и да се регламентира, защото малко от младите издържат, особено в специалности като неврохирургията”, казва д-р Неделко. Тази година от 7 мераклии да овладеят тайните на сложната му професия останал само един. Останалите се преориентирали към кожните болести.

Самият д-р Неделко черпи знания от светила в професията на семинари в цял свят, защото преките му ръководители оценяват уменията му. “Харчим наше време и пари, за да поддържаме нивото си, а оттам и това на клиниката в болницата, която е държавна. Оборудването се подновява основно от спонсори, хаби се много време в дейности, които нямат общо с медицината”, изрежда кривиците на системата д-р Неделко.

Сред абсурдите той подрежда и “хотелските” услуги, които по неволя болниците предоставят на хора без роднини. И сочи двама от пациентите – обездвижен мъж, който 6 месеца след изписването още е в болничното легло, и 92-годишна баба с деменция. Лекарите я върнали към живота след черепно-мозъчна травма, само за да се разбере, че няма кой да я приюти. “Това е проблем, защото липсва ясен алгоритъм за взаимодействие между болниците, общините и социалните служби. Потърпевши са клиниките, които стават безплатни хосписи”, коментира д-р Неделко.

Той с надежда приема проекта за изграждане на отделения за долекуване, стига да не се финансират и те като клиничните пътеки – на ден, а не според състоянието на пациента. “За касата няма разлика между счупен гръбнак и ребра и дископатия. Слагат еднакъв болничен престой, като не отчитат и придружаващите болести, за които уж щеше да има диагностично свързани групи”, възмущава се хирургът.

Тежи му липсата на признание. “Политици и медии от години очернят професията ни, без да се замислят, че денят ни започва и завършва с чуждата болка и страдание. Като прибавим и насилието над медици от страна на пациенти, не е чудно, че много колеги отказват да работят тук”, отчита д-р Неделко. Според него българите не осъзнават предимството на бързия достъп до медицинска помощ. “Това е Балкански синдром – всеки смята, че е спешен. А в по-заможни държави като Великобритания за преглед при специалист се чака месеци. Имаме пациенти англичани, които идват тук да се оперират, защото става по-бързо”, казва хирургът. Но е категоричен: “Обиколил съм доста кътчета по света и ако мога да избирам къде да живея, пак ще е България. Няма по-хубава страна.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. A моят брат неможа да го спаси не му обарнаха нужното внимание влезе да се оперира от тумор на главата отвориха му главата 3 пати после го лекуваха за милингит и накрая казаха че има и плевмония не реагираха на време и си отиде не сме доволни от тая болница и от лекарите в невро хирургия

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.