Тъгата и гневът са по-опасни за шофьорите от разговор по телефона

Емоционалните състояния като тъга и гняв са по-опасни за шофьорите, отколкото умората и разговор по мобилния телефон, съобщава в. "Дейли телеграф", позовавайки се на изследване на американски учени.

Шофьорите често биват предупреждавани да спират периодично за почивка, ако се почувстват изморени. Според учените от Политехническия институт на Вирджиния обаче емоционалните състояния и превъзбудата влияят повече на безопасността на пътя.

Учените установявиха още, че говоренето с малко дете, стоящо на задната седалка намалява риска от произществие, а не обратното.

Оказва се, че храненето, гримирането и танцуването зад волана не са значим проблем. Търсенето на информация в интернет и писането на текстови съобщения са рискови за шофьорите, тези дейности увеличават опасността от инцидент шест пъти.

Най-голям рисков фактор за шофьорите е пиенето или взимането на наркотик зад волана. Те увеличават опасността от катастрофа 35 пъти.

Изследователите са провели наблюдение с помощта на видеокамери върху над 3500 души докато шофират. Резултатите показват, че повече от половината шофьори правят нещо рисково всеки път зад волана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл