Приложението WhatsApp спира да подържа Nokia и други операционни системи

Създателите на мултиплатформения месинджър WhatsApp съобщиха в своя официален блог, че прекратяват поддръжката на редица операционни системи. В списъка са включени операционните системи, броят потребители на които е съвсем нищожен и влагането на ресурси за тяхната поддръжка не е рентабилно.

В списъка са включени следните операционни системи: BlackBerry OS, включително BlackBerry OS 10, Nokia S40, Nokia Symbian S60, Android 2.1 и Android 2.2, както и Windows Phone 7.1. Последните версии за тези ОС ще излязат в края на тази година и нови версии няма да се предлагат.

Според информация на AdDuplex, към днешен ден около 4% от потребителите използват смартфони с предишни версии на мобилната ОС Windows Phone.

"Когато през 2009 година стартирахме проекта WhatsApp, пазарът на мобилни устройства изглаждаше по съвсем друг начин. Електронният магазин с приложения Apple App Store се появи след няколко месеца, а 70% от мобилните телефони работеха под управлението на мобилните операционни системи на BlackBerry и Nokia. Мобилните ОС, познати в наши дни, които заемат почти 99,5% от днешния пазар, тогава имаха дял от 25%".

Януари тази година WhatsApp съобщи, че услугата става напълно безплатна. Преди това, първата година бе безплатна, а от началото на втората година трябваше да се плащат само $0,99. В началото на 2014 година Facebook съобщи, че е купила WhatsApp за $19 милиарда.

Коментари

Задължително поле