Как да направим имота си атрактивен за купувачите

Решили сте да продавате имота си и се чудите как обявата ви да се открои сред многобройните предложения на пазара. Има няколко трика, с които можете да провокирате интереса на купувачите. Обикновено собствениците акцентират върху различни удобства. Като например възможността за безплатно паркиране. За имотите в централните части на големите градове това е огромно предимство. Близостта до училища, детски градини, паркове, както и удобните транспортни връзки също увеличават привлекателността на обявата ви.

За съжаление това са обективни фактори, които не зависят от вас. Ако те не са налице, може да смените стратегията си и да предложите имота на малко по-ниска от средната цена, съветват брокерите от агенция „Явлена“. Ето още няколко съвета, с които ще заинтригувате потенциалните купувачи и ще получите максимален брой оферти.

Както при всички останали стоки, така и при имотите добрият търговски вид е решаващ за продажбата. Много хора решават да направят основен ремонт, но това е нож с две остриета. Първо, със сигурност ще похарчите много пари и второ, няма никаква сигурност, че клиентите ще харесат подобренията. Доказателство за това е, че по-голямата част от купувачите пребоядисват стените и сменят настилките.

Светлина и пространство

Ако прецените, че има нужда от освежаване, целта му трябва да е премахването на видими недостатъци, които биха отблъснали клиентите. Като например петната от стари течове, следи от убити насекоми или отпечатъци от обувки по стените. Ако пребоядисвате целия апартамент, изберете неутрални светли цветове. Така ще създадете усещане за повече светлина и пространство.

Купувачите добиват първо впечатление за имота от снимките в обявата. Затова се постарайте те да бъдат на професионално ниво. Снимките не трябва да показват цялото помещение, а да акцентират върху фрагментите, които изглеждат най-добре. Така малък апартамент с поизносени мебели може да направи впечатление като кокетен и подреден с вкус дом.

Чистотата е от изключително значение. Преди да започнат огледите на апартамента, почистете банята, тоалетната и пода. Избършете праха от мебелите, изперете пердетата и измийте прозорците, постелете хубава покривка върху масата в кухнята. Изхвърлете излишните мебели, обемните китеници, които създават усещане за претрупаност. Поставете нова изтривалка пред входната врата. Разчистете обувките и излишните вещи от коридора. Обърнете внимание на дребните детайли като течащи кранчета, скърцащи или увиснали врати, напукани тавани, следи от домашни любимци и ги отстраните. Ако се постараете, ще се убедите, че без големи усилия и разходи може да направите така, че домът ви да изглежда светъл, просторен и уютен.

За да продадете успешно жилището си, трябва да свикнете с мисълта, че скоро то няма да бъде ваше. Може да помолите ваш приятел да погледне имота и да ви каже какво харесва и какво не в него. Така ще добиете реална представа кое би могло да подразни клиентите.

Едно от нещата, които правят подсъзнателно впечатление на клиентите, е начинът, по който „мирише“ вашият дом. Затова се постарайте да проветрите жилището и то да има приятен аромат - например на ванилия или на канела. Най-добре е апартаментът да ухае на домашен уют. Подобно усещане създава ароматът на прясно изпечен хляб, домашни курабийки или кафе.

Без неприлични надписи

В случай че живеете в жилищна сграда, обърнете внимание в какво състояние са общите части. Градинката пред блока, входът, стълбището и асансьорът са първото нещо, което прави впечатление на потенциалните купувачи. Опитайте се на събранията на етажната собственост да убедите останалите собственици, че има нужда от освежаване. Ако не се стигне до задоволително решение, постарайте се да облагородите средата със собствени усилия. Например като изчистите неприличните надписи в коридора или по асансьора.

Ако продавате къща, първото впечатление, което клиентите добиват, е от вашия двор. Той трябва да бъде приветлив и изчистен. Окосете тревата и оформете храстите и короните на дърветата. Посадете жълти цветя около входа или покрай пътеката към входната врата. Те създават усещане за щастие и топлина. Ако в двора има счупени осветителни тела, подменете ги. Ако има нужда, пребоядисайте входната врата. Измийте отвън прозорците и дограмата. Отстранете петната по фасадата. Ако се налага, освежете малко мазилката, но не използвайте ярки цветове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти