Премиерът Бойко Борисов обяви: Магистрала „Хемус“ - по-тясна, по-бавна и по-евтина (обзор)

Новата отсечка на магистрала „Хемус“ ще е по-тясна и по-евтина. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира ремонта на втората нова сграда на Софийския районен съд (СРС) и прокуратурата.

Той заяви, че ако се допусне скорост от 140 км/ч, дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще се намали на 120 км/ч, за да се спести от изграждането. Лентите ще са по-тесни и ще бъдат спестени до 150 млн. лв, увери Борисов. Той коментира и че няма да бъде платена неустойка за обществени поръчки, защото са спрени по законен начин. „Поръчките са развалени, защото тези обекти могат да се изградят с по-малко пари. А администраторът, който е подготвил предложенията, вероятно няма да остане на работа“, каза още Борисов. И добави, че спряната поръчка за „Струма“ вече се обжалва от фирма, която никога не се е занимавала със строителство. “Предполагам, че това е отмъщение“, направи извод той.

След това „индиректно“ благодари на гръцките фермери и полицаи, че са вдигнали блокадата. "Изпратихме послание до Европейския съюз, че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, каза Борисов. И разясни, че ако една държава не се яви или не упълномощи изрично друга да я представлява, заседанието на Съвета не може да бъде проведено.

Иначе визитата му в т.нар. Военно НДК бе съпроводена от пазарлък за пари. Докато обикаляше из коридорите, бе уведомен от шефа на СРС Методи Лалов, че ще има 35 съдебни зали, една от които е с 200 места. "За съда са необходими 5 180 000 лв“, каза Лалов, подчертавайки че в сумата влиза софтуер и компютри. Мебелировката обаче била отделно.

Когато чу за пари, Борисов потърси с поглед финансовия министър и попита: „Къде е Горанов?“ Министърът от своя страна каза: „Прекаляват малко с искането за пари.“

В крайна сметка стана ясно, че строителят ще издаде сградата до края на март, а съдиите ще могат да се настанят в нея през ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право