Заблуда в социалните мрежи: Анимация уж показва как изглежда химията на щастието

В социалните мрежи се появи клип, който твърди, че представлява анимация на това как двигателният белтък миозин "влачи" ендорфин към вътрешната част на теменния дял на главния мозък. Но истината за това какво всъщност представлява видеото е различна.

Първо, това не е миозин, а кинезин. И двата са моторни белтъци и имат някои общи функции, дори съществуват видове миозини, които могат да „пренасят“ толкова голям товар, но те изглеждат различно. Миозинът има дълги „крака“, докато „ходилата“ на кинезина са много приближени едно до друго, както е и на анимацията.

Освен това действитео не е в „мозъка“. Това е артистично представяне как би изглеждало нещо подобно в клетка, но няма индикации, че е в някоя конкретна клетка. Все едно на някого е поставена задачата да нарисува „къща“, не „къща в Англия“, не и „къща на брега на морето“, т.е. няма как да знаем къде е тази къща без никакви детайли от нейната улица или квартал. Ако заявим, че е в мозъка, сме прекалено специфични. Нищо не го предполага. Не може да се види нищо от заобикалящата среда, защото не е нарисувана, за да можем да направим такова заключение. В истинската клетка има много други елементи.

И на последно място „товарът“ не е задължително от ендорфини, може да са кои да е секреторни мехурчета, пълни с каквото и да е друго. Много видове молекули се пренасят из клетката и много от тях се пренасят именно в секреторни мехурчета, особено ако трябва да достигнат до клетъчната мембрана или извън нея. Тоест може да е ендорфин, който реагира с рецептори от външната страна на клетката, но може да е и много други неща. Няма абсолютно никакъв начин да се каже какво, след като художникът е нарисувал само външната страна на секреторно мехурче, а химикалите вътре биха били твърде малки, да се различат, дори и при подобно увеличение.

Чудесно е, че анимация от сферата на клетъчна биология е популярна онлайн, но е жалко, че информацията, която циркулира с нея не е особено коректна.

Коментари

Задължително поле