На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Заблуда в социалните мрежи: Анимация уж показва как изглежда химията на щастието

В социалните мрежи се появи клип, който твърди, че представлява анимация на това как двигателният белтък миозин „влачи“ ендорфин към вътрешната част на теменния дял на главния мозък. Но истината за това какво всъщност представлява видеото е различна.

Първо, това не е миозин, а кинезин. И двата са моторни белтъци и имат някои общи функции, дори съществуват видове миозини, които могат да „пренасят“ толкова голям товар, но те изглеждат различно. Миозинът има дълги „крака“, докато „ходилата“ на кинезина са много приближени едно до друго, както е и на анимацията.

Освен това действитео не е в „мозъка“. Това е артистично представяне как би изглеждало нещо подобно в клетка, но няма индикации, че е в някоя конкретна клетка. Все едно на някого е поставена задачата да нарисува „къща“, не „къща в Англия“, не и „къща на брега на морето“, т.е. няма как да знаем къде е тази къща без никакви детайли от нейната улица или квартал. Ако заявим, че е в мозъка, сме прекалено специфични. Нищо не го предполага. Не може да се види нищо от заобикалящата среда, защото не е нарисувана, за да можем да направим такова заключение. В истинската клетка има много други елементи.

И на последно място „товарът“ не е задължително от ендорфини, може да са кои да е секреторни мехурчета, пълни с каквото и да е друго. Много видове молекули се пренасят из клетката и много от тях се пренасят именно в секреторни мехурчета, особено ако трябва да достигнат до клетъчната мембрана или извън нея. Тоест може да е ендорфин, който реагира с рецептори от външната страна на клетката, но може да е и много други неща. Няма абсолютно никакъв начин да се каже какво, след като художникът е нарисувал само външната страна на секреторно мехурче, а химикалите вътре биха били твърде малки, да се различат, дори и при подобно увеличение.

Чудесно е, че анимация от сферата на клетъчна биология е популярна онлайн, но е жалко, че информацията, която циркулира с нея не е особено коректна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.