Duke Nukem Forever e най-тъпата игра

Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

Ревю на Шанел събра знаменитости Виржини Виар представи първата си самостоятелна колекция за марката

Стабилизирано е състоянието на 14-годишното момче, ударено от кола на НСО

Кати Прайс остана без розовия си джип Автокъща изкупи тунингования Range Rover на силиконовата моделка

Саудитска Арабия мами геймъри с награден фонд

Кога жена се интересува от миенето на колата?

Китаец наля $1,5 млн. в герой, приятел го продаде за 500

Момичето, пострадало при катастрофата с джип, е в стабилно състояние

САЩ официално отложиха влизането на допълнителни мита срещу Китай

Двама души са загинали при две тежки катастрофи в Пловдивско

Снежна буря причини смъртта на един човек в Исландия

Борис Джонсън – По волята на народа

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Приготвянето на сладкиши излиза с 10% по-скъпо през тази година

Домашните сладкиши ще излизат по-солено с над 10% на примерните домакини в сравнение с миналата година. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Въпреки че в световен мащаб цената на житото продължава да пада с между 12 и 19%, у нас брашното поскъпва. На месечна база увеличението на цените е 5%, захарта поскъпва с 3 на сто, а оризът с 2%.

Спрямо миналата година обаче има доста по-голямо поскъпване при цените на захарта и олиото, съответно 17 и 13 на сто. Незначително поскъпване на годишна база от 2% има при цените на брашното, което на едро се продава с близо 2 стотинки повече на килограм.

С 2% по-скъпо през февруари спрямо януари се продава маслото. От продуктите, нужни за направата на домашен кекс, единствено яйцата остават на цените от миналата година.

Поскъпват бананите, ябълките, мандарините и лимоните. Най-сериозно с 16% се увеличава цената на мандарините. С 29 на сто поскъпват лимоните на годишна база, а ябълките са със 7% по-скъпи като в страната се наблюдава недостиг, показват данните на борсите.

Средната цена на килограм ябълки за първите два месеца на годината е 1,03 лева за килограм на едро. За година расте и цената на картофите с 11 на сто.

Общата тенденция при движението на цените на месото и местните продукти през февруари е възходяща, като цената на кренвиршите скача с 6 на сто, а цената на свинското и пилешкото тръгва нагоре с около 1%, отчитат още от комисията.

За сметка на това цените на всички млечни продукти намаляват за година с между 3 и 4 на сто.

Сред най-стабилните продукти от последните години у нас е оризът, като се отчита сериозно местно производство, отбелязват от комисията. Това намалява въздействието на международния добив на продукта.

Сред хранителните стоки, които продължават сериозно да поскъпват, са краставиците, чиято цена скача между 25 и 34 на сто. В същото време има спад при цените на доматите от между 12 и 17 на сто.

Като цяло кривата на индекса на тържищните цени има възходящ тренд, като в средата на месеца кривата се стабилизира, а през последната седмица на февруари стойностите се понижават. Ръстът спрямо януари е от 2,5%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.