Министерство на културата отпусна 140 000 лева за ремонт на къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов

Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Проверяват съдийка за опорочено дело срещу Ченалова

Съдия Веселина Ставрева (вляво) в коридорите на Софийския градски съд.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява дали съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд е опорочила разследването за подкуп, което се води срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова. Това реши днес кадровият орган.

Ставрева разгледа мярката за неотклонение на Ченалова през април м.г. и я пусна на свобода срещу 8000 лв. Решението бе потвърдено от горната съдебна инстанция. Ченалова ще отговаря, че е подправила протокол по дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени енергийни търговци“ ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

От свидетелски разкази стана ясно, че на Ченалова били обещани 690 хил. лв. подкуп, за да реши делото в полза на ОЕТ.

Петима членове на ВСС – Даниела Костова, Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова и Димитър Узунов, са на мнение, че съдия Веселина Ставрева е обезсмислила това разследване, тъй като позволила на шефа на ОЕТ Ангел Божилов да прочете и да фотографира показанията на защитените свидетели срещу Ченалова – бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и Димитър Попов. Съдебните кадровици твърдят, че разрешение за достъп до материали по разследването се дава задължително от прокурор.

В показанията си Димитър Ламбовски и Димитър Попов разказват, че скандалната съдийка била в Гърция на яхтата на Божилов, както и това, че брат й Стефан превел по своя сметка пари в Бразилия, а Ченалова се готвела да отиде там с полет през Франкфурт.

По-късно защитник на Божилов подал тъжба в прокуратурата против Ламбовски и Попов за лъжесвидетелстване.

За отбелязване е, че през август м.г. Ламбовски откри граната на вратата на джипа си, която спецченгета обезвредиха. Тогава разследващи коментираха пред „Труд“, че боеприпасът е поставен вероятно, за да се напомни на бившия депутат да си държи устата затворена. До днес обаче не е ясно кой е сложил взривното устройство на колата му.

За наказанието на съдия Ставрева ще решава комисия от съдебни кадровици в състав Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Димитър Узунов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.