Проверяват съдийка за опорочено дело срещу Ченалова

Съдия Веселина Ставрева (вляво) в коридорите на Софийския градски съд.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява дали съдия Веселина Ставрева от Софийския градски съд е опорочила разследването за подкуп, което се води срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова. Това реши днес кадровият орган.

Ставрева разгледа мярката за неотклонение на Ченалова през април м.г. и я пусна на свобода срещу 8000 лв. Решението бе потвърдено от горната съдебна инстанция. Ченалова ще отговаря, че е подправила протокол по дело по искова молба на „ОЕТ - Обединени енергийни търговци“ ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

От свидетелски разкази стана ясно, че на Ченалова били обещани 690 хил. лв. подкуп, за да реши делото в полза на ОЕТ.

Петима членове на ВСС - Даниела Костова, Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова и Димитър Узунов, са на мнение, че съдия Веселина Ставрева е обезсмислила това разследване, тъй като позволила на шефа на ОЕТ Ангел Божилов да прочете и да фотографира показанията на защитените свидетели срещу Ченалова - бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и Димитър Попов. Съдебните кадровици твърдят, че разрешение за достъп до материали по разследването се дава задължително от прокурор.

В показанията си Димитър Ламбовски и Димитър Попов разказват, че скандалната съдийка била в Гърция на яхтата на Божилов, както и това, че брат й Стефан превел по своя сметка пари в Бразилия, а Ченалова се готвела да отиде там с полет през Франкфурт.

По-късно защитник на Божилов подал тъжба в прокуратурата против Ламбовски и Попов за лъжесвидетелстване.

За отбелязване е, че през август м.г. Ламбовски откри граната на вратата на джипа си, която спецченгета обезвредиха. Тогава разследващи коментираха пред „Труд“, че боеприпасът е поставен вероятно, за да се напомни на бившия депутат да си държи устата затворена. До днес обаче не е ясно кой е сложил взривното устройство на колата му.

За наказанието на съдия Ставрева ще решава комисия от съдебни кадровици в състав Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Димитър Узунов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право